Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na podvodníky

LIBEREC - Okradli dalšího seniora. 

Starší lidé jsou ohroženou rizikovou skupinou, a to z důvodu, že se na ně  díky jejich ochotě, důvěřivosti a věku zaměřují různí podvodníci a zloději. Jejich cíl je jediný - získat jejich peníze. Ne však násilnou cestou, ale různými smyšlenými a fiktivními příběhy a historkami.

V případě 80 leté ženy, která se stala obětí neznámého podvodníka, mu k tomu stačil pouze telefonát. Neznámý muž ženě zavolal a představil se jako její bratranec.  Když zjistil, že mu žena uvěřila, požádal jí o půjčení třiceti tisíc korun na nákup vozu. Domluvili se, že si peníze převezme jeho známý. A zhruba za půl hodiny po tomto telefonátu již zvonil na ženu muž, který se představil jako známý jejího bratrance. Tomu pak předala třicet tisíc korun, které chtěl její bratranec půjčit.

Teprve poté, co dala žena peníze úplně cizímu muži, zavolala svému skutečnému bratranci a celou událost si ověřovala. Bohužel, tento krok měla žena udělat předtím, než peníze dala z ruky. Jak jí totiž bratranec ubezpečil, vůbec jí nevolal a žádné peníze půjčit nepotřebuje. Její peníze tak zmizely v rukách dobře organizovaných podvodníků. Případem se již zabývají policisté z Vratislavic, kterým žena událost oznámila, a to pro podezření z podvodu. Pachatel může být potrestán až dvěma roky ve vězení.

Podobným případům se dá předcházet. Je dobré si v podobných situacích ověřit zpětným telefonátem, zda volal opravdu náš příbuzný a případně peníze nepředávat cizím osobám. Podvodníci využívají i jiných fiktivních příběhů - potřebují půjčit na operaci kamaráda, na opravu auta, anebo se vydávají za pracovníky elektráren, plynáren, pojišťoven a předávají lidem např. přeplatky, výhry, apod. Cílem je ale dostat se do jejich bytu, zjistit, kde mají peníze a pak je okrást. Vše si důkladně prověřujte a v případě pochybností se obraťte i na policisty.

Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz    974 461 207

vytisknout  e-mailem