Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na nákladní a autobusovou dopravu

KRAJ - Největším problémem byl nevyhovující technický stav vozidel, celkem ve 13 případech, z toho u pěti nákladních vozidel a třech autobusů. 

Během uplynulého víkendu se v Libereckém kraji uskutečnila další dopravně bezpečnostní akce ROADPOL, tentokrát zaměřená na kontroly autobusů a nákladních vozidel. 

2Na důkladnou kontrolu převážně nákladních automobilů, kamionů a autobusů se během pátku a víkendu v rámci celorepublikové akce ROADPOL zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Ve dnech 23. - 25. července na vytipovaných stanovištích  - na silnici I/38 v Jestřebí na Českolipsku, na dálnici D10 u Příšovic na Semilsku a na silnici I/35 u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku kontrolovali, jak jsou dodržována pravidla silničního provozu spojená s autobusovou a nákladní dopravou.

Policisté dále kontrolovali, zda řidiči dodržují přestávky a doby odpočinků, zda nedochází k nedovolené manipulaci s tachografy a paměťovými kartami řidičů, zjišťovali technický stav vozidel, dodržování maximální povolené rychlosti, dále také upevňování nákladu, hmotnostní limity a přepravu nadměrných nákladů.   
V neposlední řadě se zaměřili na kontrolu dodržování všech zákonných ustanovení souvisejících s provozem na pozemních komunikacích a na problematiku spojenou s pašováním drog, kradenými věcmi a ilegální přepravou zbraní a ilegální migrací.

K nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení vozidel využívali policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje speciální služební vozidlo Mercedes.

Do akce bylo zapojeno téměř na tři desítky dopravních policistů. Během akce zkontrolovali celkem 59 vozidel, z toho 17 nákladních vozidel z České republiky a 8 cizinců a dále 5 autobusů.  Porušení zákona zjistili celkem u 41 řidičů, z toho u 8 řidičů nákladních vozidel. Ve 32 případech vyřešili přestupky na místě uložením blokové pokuty příkazem na místě v celkové výši 22.900 korun a v 9 případech přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání. Nejčastějším přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidel, a to celkem ve 13 případech, z toho v 5 případech u nákladních vozidel. Celkem 4 řidiči nepoužili bezpečnostní pásy. 

Ve 4 případech - u řidičů nákladních vozidel - policisté zjistili porušení v oblasti sociálních předpisů, tedy z.č. 111/1994 Zákona o silniční dopravě  - nesprávné používání tachografu tj. nevyplněný záznamový list, propadlé ověření, nevedení záznamu - přepínání režimů práce apod., z čehož 2 přestupky se týkaly nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy.  V 5 případech zjistili překročení hmotnostního limitu a ve 3 případech měli řidiči nesprávně zajištěný náklad. 

V případě kontrol autobusů policisté zjistili u třech  z nich nevyhovující technický stav. 

Během kontrol odhalily policejní hlídky také dva řidiče pod vlivem alkoholu s naměřenou hodnotou do 1 promile, a to na Českolipsku a Semilsku.

Policisté dopravní a pořádkové služby budou i nadále provádět kontroly nákladních vozidel i autobusů, a to i v rámci běžného výkonu služby při silničních kontrolách na celém území Libereckého kraje.




27. 07. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem