Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté odvedli výbornou práci

LIBERECKO – Do půl hodiny nalezli viníka, který ujel z místa dopravní nehody. 

V pondělí 21. srpna v 16:00 řídil ve směru od Hodkovic nad Mohelkou na Jeřmanice 55letý muž své osobní motorové vozidlo Toyota. Nedaleko obce Záskalí, z důvodu dostatečného nevěnování se dopravní situaci, nedodržel bezpečný odstup a při předjíždění, pravým zrcátkem smetl 43letou cyklistku z Liberce. V důsledku střetu žena nejprve upadla na pravý bok vozidla, odkud byla odmrštěna do travnatého příkopu podél komunikace.

Ačkoli se nejprve zdálo, že řidič osobního vozidla vyběhne z vozu a ženě poskytne pomoc, vyšel 55letý muž ze svého vozidla a počal se na dálku, aniž by přistoupil ke zraněné ženě, omlouvat. V tuto chvíli již z nedalekého domu dorazili na pomoc další lidé. Ti si duchapřítomně poznamenali registrační značku řidičova auta a ihned zavolali policisty a Zdravotnickou záchrannou službu. 55letý muž se po chvíli „na patě“ otočil, nasedl do vozu a z místa odjel.

Bezprostředně po oznámení dopravní nehody byla na místo vyslána také policejní hlídka obvodního oddělení v Hodkovicích. Policisté obeznámeni operačním střediskem o situaci, zjistili podle registrační značky osobu majitele vozu. Ten odpovídal popisu řidiče, který z místa dopravní nehody ujel.

Díky výborné místní a osobní znalosti policisté věděli, že nemohou jet do místa mužova trvalého bydliště, ale na jinou adresu, tedy k místu mužova současného pobytu. Akce jim bez chyby vyšla. Po chvilce čekání u mužova současného „bydla“ se hlídka dočkala příjezdu Toyoty. Muž byl vyzván k vystoupení z vozu. Nekladl žádný odpor a k dopravní nehodě se doznal. Provedenou orientační dechovou zkouškou bylo hned jasné, proč 55letý řidič nesetrval na místě dopravní nehody a ujel. Nadýchal přes 2,3 promile alkoholu. Policisté řidiče okamžitě zadrželi, přičemž byl následně umístěn do policejní cely.

Po vystřízlivění sdělili policisté 55letému řidiči osobního vozidla Toyota obvinění z přečinů ublížení na zdraví z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na pět let.

„Naštěstí“ se dopravní nehoda obešla bez vážnějších zranění a cyklistka je mimo ohrožení na životě. Poškozením horského jízdního kola vznikla škoda 1600 korun. Dechová zkouška provedená u 43leté cyklistky byla negativní.

 

22. 8. 2017
por. Bc. Robovský Vojtěch
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem