Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"Nepozornost zabíjí"

KRAJ - Policisté v Libereckém kraji se poslední prázdninový den zaměřili na řidiče, kteří se plně nevěnují řízení. 

1Poslední prázdninový den probíhal v Libereckém kraji celorepublikový dopravně preventivní projekt České asociace pojišťoven a oddělení BESIP Ministerstva dopravy ČR "Nepozornost zabíjí".

Policisté se ve spolupráci s krajským koordinátorem BESIP v pátek 31. srpna 2018 v odpoledních hodinách na silnici ve směru z Liberce na Děčín zaměřili na neukázněné řidiče, zejména na ty, kteří se během jízdy plně nevěnují řízení z důvodu telefonování, psaní sms, ladění navigace a nebo i například z důvodu kouření za volantem, konzumace potravin či nápojů. Mnoho řidičů si stále neuvědomuje, jak stačí malá chvilka nepozornosti a následky mohou být až fatální.

Preventivní kampaň "Nepozornost zabíjí" chce primárně upozornit na tato nebezpečí a docílit toho, aby si řidiči plně rizika nevěnování se řízení uvědomovali a pokud možno své chování změnili.

Během akce používali policisté speciální techniku -  dalekohledy značky Nikon Monarch 82ED-A, díky kterým mohou odhalovat přestupky řidičů až na vzdálenost 1 km. V Libereckém kraji jich mají šest kusů. Dva jsou na krajském dopravním družstvu a vždy po jednom kusu na dopravních inspektorátech v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a Semilech.

1Dalekohled má navíc záznamové zařízení, s přestupkem tak může hlídka řidiče ihned konfrontovat. 

„Dalekohled umí přibližovat třicet až šedesátkrát, takže některé přestupky teď můžeme dokumentovat s velkou jistotou,“ popsal novou techniku kpt. Ing. Jan Frieser z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. „I na velkou vzdálenost teď dokážeme poznat a zdokumentovat, že řidič telefonuje, píše esemesku nebo si nastavuje navigaci v mobilu a nevěnuje se tak řízení,“  Podle něj je největší výhoda v tom, že řidiči na takovou vzdálenost o policistech vůbec neví. „Nestihnou tak zanechat protiprávního jednání než ho stihneme zadokumentovat,“ vysvětlil. 

V loňském roce odhalili policisté v Libereckém kraji  téměř 480 přestupků, kdy řidiči telefonovali za jízdy.

Během páteční akce policisté nepřistihli ani jednoho řidiče, který by za jízdy telefonoval či se jinak nevěnoval řízení. Pouze jeden řidič obdržel blokovou pokutu za špatný technický stav vozidla.
 

5. 9. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem