Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nenapravitelný recidivista

LIBEREC - K vypátrání pachatele dopomohly kriminalistům záznamy z bezpečnostních kamer. 

Úspěchem se mohou pochlubit liberečtí kriminalisté, kterým se podařilo vypátrat pachatele, který měl na svědomí hned pět vloupání, ke kterým došlo v rozmezí pěti měsíců v Liberci.

33letý muž z Liberce i přesto, že již strávil nějaký čas svého života pro majetkovou trestnou činnost za mřížemi, nedbal zkušeností získaných předchozích trestů, kradl znovu.

V první polovině měsíce června roku 2017 vyrazil vstupní dveře do skladovacích prostor firmy sídlící v centru Liberce. Z ranní procházky městem, po důkladném prohledání skladu, si recidivista odnesl stavební elektronářadí v hodnotě přes tři sta tisíc koronu, které později za zlomek reálné ceny rozprodal.

Netrvalo dlouho a chuť na cizí majetek dostal znovu.
Počátkem července roku 2017 si recidivista při svých toulkách městem povšiml rekonstruovaného objektu garáže. Nelenil, odstranil bezpečnostní plachtu a vstoupil do opodál stojící otevřené garáže, v níž ležela motorová pila. Během několik okamžiků byl i s pilou pryč.

O tři týdny později, tedy 24. července, zavítal muž do centra města. V prostorách stavby dopravní infrastruktury si všiml odstavených stavebních kontejnerů. Visací zámek na jednom z nich nebyl pro recidivistu problém. Vrata po několika pokusech otevřel a zevnitř sebral dvě motorové pily v hodnotě téměř šedesát tisíc korun. I toto nářadí muž později prodal pod cenou.

V polovině měsíce září, poté co již v minulosti několikráte procházel kolem oploceného objektu nedaleko nádraží v Liberci, převážila jeho zvědavost nad „sedmým přikázáním“… „pokradl“ znovu.
Kamenem rozbil skleněnou výplň okna a vloupal se do kanceláře, z níž odcizil dva počítače. Firmě tak nenechavec způsobil škodu přesahující čtyřicet tisíc korun. I v tomto případě nově nabytou elektroniku prodal pod cenou.

K poslednímu případu se 33letý recidivista odhodlal 11. října. V odpoledních hodinách jej zavedly kroky do jedné z ordinací v centru města. Zřejmě hnán pocitem zvědavosti, nahlédl recidivista do čekárny, která zela prázdnotou. Ovšem až na pár pánských sportovních bot. „Lapkova“ reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Boty do ruky a překotný spěch z ordinace měl za následek, že se recidivista přepočítal. Konkrétně o tři velikosti. Sportovní boty v hodnotě přes tisíc korun si vyzkoušel a ke svému úžasu zjistil, že jsou mu velké. Záhy tak nepotřebná obuv skončila v kontejneru. Nad odchodem ošetřovaného pacienta z ordinaci si recidivista hlavu evidentně nelámal.

V souvislosti s oznámením, které učinili poškození ve všech případech na policii, prováděli kriminalisté šetření, v průběhu něhož získali také kamerové záznamy bezpečnostních zařízení.
Muž, zvěčněný na kamerových záznamech, byl ztotožněn díky skvělé místní a osobní znalosti kriminalistů. Návštěva policistů v místě bydliště 33letého muže tak na sebe nenechala dlouho čekat. Překvapený „lapka“ se pod tíhou důkazů ke všem případům doznal.
Kriminalisté muži z Liberce následně sdělili obvinění ze spáchání přečinu krádeže, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.

Celková výše způsobené škody přesáhla čtyři sta třicet tisíc korun.
 

28. 11. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem