Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na kontrolu vozidel v provozu

KRAJ - Dopravně bezpečnostní akce s využitím TOP SPEED TEAMU a policejního autobusu proběhla počátkem týdne. 

21Krátce po ukončení nouzového stavu a z něj plynoucího zákazu cestování napříč okresy, si policisté Libereckého kraje vytipovali úsek na rychlostní komunikaci I/35 a dálniční komunikaci D10 a za pomoci služebního autobusu se zaměřili na kontrolu řidičů v provozu, zejména pak na věnování se řízení, použití bezpečnostních pásů a zádržných systémů,   způsob jízdy řidičů právě nákladních vozidel, zakázané předjíždění nákladních vozidel v určitých úsecích pozemní komunikace, používání předmětů bránících řidiči ve výhledu z vozidla,  respektování dopravního značení, ale také technický stav vozidel.

Dopravně bezpečnostní akce s využitím služebního autobusu se uskutečnila v úterý 13. dubna 2021. V rámci ní bylo nasazeno celkem pět vozidel v civilním provedení pro skrytý dohled tzv. TOP SPEED TEAM Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, s dvoučlennými posádkami a služební autobus. Posádka služebního autobusu zaznamenávala během jízdy pachatele přestupků na kamerový záznam, kdy byl následně velitelem opatření oznámen, prostřednictvím radiostanice doprovodným osobním vozům, popis vozidla s přestupcem a jeho přestupkovým jednáním. Poté byl přestupce služebním vozidlem v civilním provedení, za použití výstražného zvukového a světelného zařízení předpisově sveden na bezpečné místo, kde byla provedena silniční kontrola a uložen příkaz na místě za spáchaný přestupek.


Výhoda použití služebního autobusu spočívá v možnosti prokazatelného zadokumentování přestupků přímo v provozu s důrazem na kamionovou přepravu. Během akce se podařilo policistům odhalit celkem 32 přestupků, z čehož 9 přestupců bylo oznámeno ke správnímu orgánu a 23 přestupců souhlasilo s uložením blokové pokuty v příkazním řízení na místě.

Nejčastější porušení se pak týkalo nepoužití bezpečnostních pásů, celkem ve 14 případech a držení hovorového nebo záznamového zařízení během jízdy, a to celkem v 7 případech. V menší míře policisté odhalili i špatný technický stav vozidla, nezajištění nákladu a neaktuální pojištění odpovědnosti s provozu vozidla. V jednom případě usedl řidič za volant bez příslušného řidičského oprávnění. Během akce odhalili policisté i jednoho řidiče pod vlivem alkoholu a nechyběl ani řidič, který byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. 

14. 4. 2021
nprap. Bc. Markéta Razáková
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem