Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Loupežné přepadení řidiče v Mníšku bylo vymyšlené

LIBEREC - Od 13. prosince 2015 vyšetřovali krajští kriminalisté nehodu a následné loupežné přepadení řidiče osobního vozu, při kterém měl přijít o desítky miliónů korun. Případ v těchto dnech policisté odložili. 

Od 13. prosince 2015 vyšetřovali krajští kriminalisté nehodu a následné loupežné přepadení, které oznámil na linku tísňového volání řidič osobního vozu. 

Nehoda a následná loupež se staly 13. prosince krátce před půl druhou v noci na příjezdové komunikaci před obcí Mníšek ve směru od Albrechtic. Zatím neznámý řidič tmavého vozu měl záměrně zatarasit cestu řidiči VW Golf s polskou registrační značkou a donutit ho k zastavení. Řidič ale po tomto manévru havaroval do stromu. Osádka neznámého tmavého vozidla, kterou tvořili 3 muži, poté u havarovaného auta rozbila okénko a z jeho interiéru měla odcizit finanční hotovost v cizí měně. V přepočtu na českou měnu se mělo jednat o miliony. 

V dané věci kriminalisté prošetřovali jednak dopravní nehodu, ale také skutek, ke kterému mělo dojít a který byl kvalifikován jako zločin loupeže. K vyšetřování dopravní nehody byl přibrán soudní znalec z oboru silniční dopravy, který provedl ohledání místa nehody, havarovaného vozu a a také nasimuloval různé alternativy způsobů, jak k ní mohlo dojít. Ze závěrů soudního znalce je zřejmé, že mechanismus vyjetí vozidla VW Golf do stromu neodpovídá z technického hlediska nehodovému ději, který policistům popisoval poškozený muž.

Dalšími šetřeními a vytěžením kamerových systémů vyšlo najevo, že na záznamech je zachycen pouze vůz „poškozeného“, žádné jiné vozidlo v danou dobu inkriminovaným místem neprojíždělo. Současně se začaly objevovat rozpory v jeho výpovědích a námi zjištěnou a ověřovanou objektivní realitou.

Policisté naopak na základě všech zjištěných skutečností prokázali, že k danému skutku a způsobem, jakým „poškozený“ událost popisoval, nedošlo. Vzhledem k tomu, že se žádný trestný čin nestal, vydal policejní komisař usnesení o odložení věci. To si již také převzal muž, který v daném případu figuroval jako „poškozený“.

18. února 2017
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem