Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Falešný bankéř!

LIBERECKO – Myslel, že své finance chrání, přišel o 88 tisíc korun. 

Další oznámení ,,vishingu“  vyšetřují liberečtí policisté, kdy ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za který hrozí v případě dopadení pachatele trest odnětí svobody až na dvě léta.

Ve středu 10. ledna v dopoledním hodinách telefonicky kontaktoval falešný bankéř 34letého muže z Liberecka, kterého pod legendou začínající slovy ,,VÁŠ BANKOVNÍ ÚČET BYL NAPADEN“ vmanipuloval do finančních transakcí v celkové výši 88 tisíc korun. Během telefonické komunikace jej opakovaně  ujišťoval, že spolupracuje se službou kriminální policie a vyšetřování, která se společně s bankou bude věnovat odvirování jeho napadeného bankovního účtu. Jen bylo nezbytné odeslat finanční prostředky na ,,bezpečný účet" s okamžitou platností. Po pozdější konzultaci s kamarádem a následným ověřením u své banky muž zjistil, že se jedná o podvod a vše nahlásil na policii.

Takto začíná většina podvodných telefonátů. Na druhé straně telefonu se ozve bankéř s tím, že máte napadený účet a je nezbytné zaslat finanční prostředky na jiný účet a po odvirování se peníze převedou nazpět. To se však už nikdy nestane!!

Internetové podvody bývají detailně promyšlené a zahrnují snahu o vyvolání důvěry. Využívají například výhodné, časové omezené nabídky nebo je vyvíjen tlak na rychlé zaslání plateb.

Pamatujte, případné ohrožení bankovních účtů klientů si řeší banky sami na svým pobočkách, NIKDY po vás nebudou požadovat přístupové nebo osobní údaje po telefonu.

vishing.jpg


 

15.01.2024
por. Bc. Klára Jeníčková 
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem