Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vývoj kriminality v prvním pololetí

TŘEBÍČSKO: Objasněnost přesáhla pětapadesát procent 

Letos došlo v prvním pololetí na Třebíčsku k celkem 586 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo do současné doby objasnit 55,3 %, což je 324 skutků. Objasněnost na Třebíčsku byla v porovnání s ostatními okresy Kraje Vysočina nejvyšší. Ve stejném období loňského roku došlo k celkem 585 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 57,61 % případů.

K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí v Třebíči a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Třebíč prověřovali policisté celkem 328 trestných činů, z nichž se podařilo 52,74 % objasnit (vloni to bylo 350 trestných činů s objasněností 55,14  %). Na Hrotovicku došlo v letošních prvních šesti měsících k 61 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 49,18 % (vloni to bylo 51 trestných činů s objasněností 56,86 %). Na Jemnicku prověřovali policisté 47 trestných činů, z nichž je objasněno 70,21 % (vloni to bylo 43 trestných činů s objasněností 62,79 %). Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo k 79 trestným činům, objasnit se policistům dosud podařilo 56,96 % (vloni to bylo 72 trestných činů s objasněností 70,83 %). Na Náměšťsku došlo v prvním pololetí k 71 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 60,56 % (vloni to bylo 69 trestných činů s objasněností 53,62 %).

Násilná trestná činnost

V prvním pololetí došlo na Třebíčsku k šedesáti násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili 65 % případů (v loňském roce došlo ve stejném období k třiašedesáti násilným trestným činům, z nichž bylo objasněno 66,67 %, a v roce 2016 jich bylo 75). V letošním roce tak v meziročním porovnání násilná trestná činnost opět klesla.

V letošním roce neprověřovali kriminalisté ani jednu loupež, vloni byly ve stejném období dvě a o rok dříve jich bylo šest. V oblasti násilné trestné činnosti je nejčastěji páchaným skutkem nebezpečné vyhrožování, kterých bylo šestnáct, z nichž policisté třináct případů objasnili, vloni jich bylo o šest méně. Častější jsou také úmyslná ublížení na zdraví, kterých bylo v prvním pololetí spácháno patnáct, což je o deset méně než ve stejném období vloni. Do současné doby se policistům podařilo necelých pětadevadesát procent případů objasnit. Policisté prověřovali v prvních šesti měsících letošního roku v oblasti násilné trestné činnosti také tři případy nebezpečného pronásledování a šest případů vydírání. Dále řešili šest případů týrání osob žijících ve společném obydlí a dva případy týrání svěřené osoby.

Mravnostní trestná činnost

V osmadvaceti případech se v prvním pololetí jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté do současnosti objasnili 32,14 % případů (vloni došlo ve stejném období k patnácti mravnostním deliktům).

Majetková trestná činnost

Letos došlo v prvních šesti měsících na Třebíčsku k 160 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 30,63 % (vloni jich bylo v prvním pololetí spácháno 156, z nichž bylo 29,49 % případů objasněno, předloni došlo k 192 majetkovým trestným činům). Letos tak počet majetkových trestných činů mírně vzrost, policistům se ale podařilo v této oblasti trestné činnosti zvýšit objasněnost.

V jednačtyřiceti případech se jednalo o krádeže vloupáním (vloni jich bylo 35), ve dvaašedesáti o krádeže prosté (vloni jich bylo 64) a 57 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy (vloni jich bylo stejně).

Případů vloupání do rodinných domů bylo osm, což je o jeden méně než vloni. Do rekreačních chat se pachatel za použití násilí dostal ve dvou případech, vloni jich bylo sedm. Případy vloupání do škol policisté prověřovali dva, stejně jako do bytů, vloupání do obchodů byla čtyři.

V kategorii krádeží prostých byly nejčastěji odcizeny věci z různých objektů, těchto případů bylo 22. Krádeží věcí z vozidel bylo letos sedm a krádeží jízdních kol šest, což je o tři méně než vloni. Případy odcizení pohonných hmot řešili policisté tři, kapesní krádeže tři, což je o čtyři méně než ve stejném období před rokem. Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže automobilů, kterých bylo sedm (vloni byly tři), objasnit se policistům podařily zatím tři případy.

Mezi zbývající majetkové trestné činy patří podvody, kterých bylo v první polovině letošního roku spácháno 29, což je o osm více než ve stejném období vloni. Dále byly časté přečiny poškození cizí věci, kterých bylo spácháno 23. Dále došlo ke čtyřem případům zatajení věci.

Hospodářská trestná činnost

V první polovině letošního roku došlo k třiaosmdesáti hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 56,63 % (vloni došlo k devadesáti hospodářským trestným činům s objasněností 55,56 %).

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchané činy podvod, kterých bylo 30 (vloni jich bylo o osmnáct méně). Úvěrových podvodů bylo spácháno 21, osm pachatelů zneužilo cizí platební kartu a došlo také ke čtyřem případům krácení daně.

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 255 trestných činů se kriminalistům dosud podařilo objasnit 70,59 % případů.

Nejčastěji páchaným činem je v této oblasti přečin zanedbání povinné výživy, kterých policisté letos řešili 32, což je o dvanáct méně než vloni. Přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky bylo letos 23, což je o sedmnáct méně než vloni. Zvýšil se počet případů výtržnictví, kterých řešili policisté v prvním pololetí 42, vloni jich bylo 34.  Dále je častý trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých bylo v prvním pololetí 28. Sprejerství bylo spácháno třináct a případů ohrožování výchovy dítěte bylo 21. Dále byl v šestnácti případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou, což je o čtyři více než vloni.

Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, v první polovině letošního roku prověřovali kriminalisté v této oblasti 59 trestných činů, což je o čtrnáct více než vloni. Drogová trestná činnost patří mezi skrytou a její odhalování je spojeno s pečlivým vyhledáváním a intenzivní operativní činností kriminalistů, zvyšování počtu odhalených trestných činů tak značí jejich úspěšnou a velmi dobrou práci.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

20. července 2018

vytisknout  e-mailem