Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vloupání do firmy objasněno

PELHŘIMOVSKO: Cílem mužů byly peníze v trezoru 

Pelhřimovským kriminalistům se podařilo objasnit případ vloupání do budovy firmy a odcizení trezoru s finanční hotovostí. Za krádeží stojí dva muži, kteří měli rozdělené role, jeden vše organizoval a druhý se do objektu vloupal. Ukradené peníze si rozdělili a trezor skončil zcela potopený v potoce. Podezřelé muže kriminalisté dopadli. Jeden z nich je opakovaně soudně trestaný recidivista, ten se navíc dopouštěl ještě krádeží zboží v různých obchodech na Pelhřimovsku. Oba muži jsou obviněni ze spáchání trestného činu.

Muže důvodně podezřelé ze spáchání trestné činnosti dopadli kriminalisté minulý týden. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání mužů ve věku čtyřicet a osmačtyřicet let. Jeden je z Jindřichohradecka a druhý z Pelhřimovska, oba ale místo svého aktuálního pobytu mění. „Oba muži byli obviněni ze spáchání přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda,“ řekl mjr. Mgr. Pavel Nováček, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že starší z nich trestný čin spáchal formou účastenství jako organizátor. Mladší z obviněných mužů byl v minulosti za majetkovou trestnou činnost již opakovaně odsouzen. Odpykal si i trest odnětí svobody, navíc letos v létě byl potrestán podmíněným trestem odnětí svobody a zkušební dobu má uloženou na dva roky. Přesto začal velmi rychle po odsouzení s pácháním dalších krádeží.

Oba muži jsou obviněni z toho, že se domluvili na vloupání do objektu společnosti v Pelhřimově, ze kterého jeden z nich poté odnesl trezor s penězi. Využili toho, že starší z mužů ve firmě pracoval a měl tak znalost o budově i jejím chodu. Nejdříve se seznámil s mužem s kriminální minulostí a kromě plánu a instrukcí jak krádež provést, opatřil svému komplici i náčiní k vloupání jako například páčidlo. Čtyřicetiletý muž se pak do objektu firmy ve večerních hodinách vloupal a odcizil trezor s penězi. Poté nastoupil do vozidla k druhému muži a společně odjeli. Následovalo rozbití trezoru, rozdělení finanční hotovosti a zbavení se trezoru hozením do vody. Poté se jejich cesty opět rozdělily a peníze oba použili pro svoji potřebu. Čtyřicetiletý muž se navíc během září a října dopustil krádeží v prodejnách v Pelhřimově a Humpolci. Odcizil nejčastěji různý alkohol, dále potraviny, oblečení, spreje a holítka. Ve dvou případech se hodnota odcizeného zboží pohybovala kolem dvou a půl tisíce korun.
Trezor, který muži vyhodili do potoka, kriminalisté vypátrali a zajistili.

Obvinění muži jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za spáchanou trestnou činnost hrozí mužům trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
26. října 2023

vytisknout  e-mailem