Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pozor na podvodníky

KRAJ VYSOČINA: Nevěřte lidem, kteří se vydávají za vojáky či námořníky 

Na své oběti číhají na sociálních sítích podvodníci, kteří se vydávají například za vojáky na misích, námořníky či pracovníky na ropných plošinách. Nejčastěji o sobě tvrdí, že jsou Američané, Italové nebo ze zemí Skandinávie. Mnoho lidí o sobě zveřejňuje velké množství osobních informací, na základě kterých si je pachatel vybere a údaje využívá při získávání důvěry. Snaží se svoji oběť přesvědčit o své náklonosti, citech, společném budoucím životě, velkém zisku, chce vzbudit lítost či soucit vše s cílem získat důvěru a poté peníze. Zaslání finanční hotovosti zdůvodňuje smyšlenými historkami jako například různé nutné poplatky na přesun peněz ze zahraničí, zpáteční cestu z cizí země, náklady na léčení nemoci či zranění, vykoupení ze zajetí. Celkové částky, o které podvedení přijdou, bývají vysoké. V mnoha případech navíc není podvedený člověk sám v dobré finanční situaci, peníze si půjčí a dostane se tak do životní situace, která je pro něho potom jen těžko řešitelná.

O více než milion korun připravil podvedenou ženu člověk, který se jí na sociální síti představil pod jménem Alex s tím, že je pracovník na ropné plošině. Uvěřila tomu, že potřebuje peníze, aby za ní mohl přijet. Slíbil, že vybere svoji životní pojistku a všechny peníze jí vrátí. Následovaly další a další výmluvy, sliby a smyšlené historky a žena posílala další a další peníze. Z této smyčky se jí nedařilo dostat a částka, o kterou přišla, tak byla vysoká. Příběh nakonec skončil pro ženu velmi nepříjemným vystřízlivěním, podvodník za ní nepřicestoval a žena o své peníze přišla.
Jiná žena přišla o celkovou částku přes sto tisíc korun. Podvodník jí namluvil, že poslal zásilku s velkou finanční částkou, za kterou bylo nutné zaplatit. Balík ale nepřišel ani po zaplacení a následovalo jen další přesvědčování s cílem, aby žena poslala další peníze. 
Další ženu kontaktoval člověk, který jí o sobě napsal, že je americký voják jménem Franco na misi v Sýrii. Následovaly lži o náklonosti, společné budoucnosti a na konci tvrdil, že posílá do České republiky balík s velkým množstvím peněz. Bylo ale nutné zaplatit téměř sto tisíc korun, které žena uhradila. Další požadovaná částka přes 200 tisíc korun se měla týkat proclení balíku, žena si vzala půjčku a částku chtěla poslat, měla ale štěstí, platba byla vyhodnocena jako riziková a neproběhla.

Tyto případy nejsou ojedinělé a policisté proto opět občany varují před podvodníky, kteří se skrývají za anonymitou sociálních sítí. Nelze zde totiž osobně ověřit, že ten, s kým komunikujete, je skutečně tím, za koho se označí. Je také na místě připomenout, že se v některých případech stává, že podvedená osoba udělá ještě další chybu a pachateli navíc kromě peněz pošle citlivé materiály. Pachatel ji pak následně vydírá zveřejněním a požaduje další peníze.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že komunikace s neznámými osobami na sociálních sítích je vždy riziková
  • Nezveřejňujte o sobě osobní nebo citlivé informace
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promýšlejte
  • Pokud se dostanete do situace, kdy si nejste jistí, pomůže poradit se s někým blízkým, který má odstup a situaci posoudí reálně a bez emocí
  • Pokud se stane, že peníze zašlete a místo očekávaného výsledku přijdou jen výmluvy a další požadavky na platbu, nic dalšího už neplaťte a peníze nikam neposílejte

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. března 2023

vytisknout  e-mailem