Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté objasnili sérii krádeží

TŘEBÍČSKO: Pachatelé se zaměřili zejména na akumulátory 

Policisté dopadli skupinku mužů, kteří se na Třebíčsku dopouštěli krádeží. Zaměřili se zejména na bývalé hospodářské objekty, odkud si odváželi akumulátory, nářadí a naftu. Rukama jim prošly více než tři tuny materiálu. Do krádeží bylo zapojeno celkem sedm mužů, všichni ve věku kolem dvacet let. U tří z nich se jedná o trestnou činnost, zbývající čtyři se zapojili do krádeže v jednom případě a vzhledem k nízké škodě se u nich jedná o přestupek.

Objasnit krádeže se podařilo kriminalistům ve spolupráci s policisty obvodních oddělení na základě operativního šetření, důkladného prověřování a výborné spolupráce. Šestadvacetiletého muže, který se na krádežích podílel v převážné většině případů, policisté vypátrali a zadrželi v časných ranních hodinách v obci u Jaroměřic nad Rokytnou, kde spal ve vozidle. Zadrženého muže odvezli na oddělení policie a umístili ho do policejní cely. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání. „Šestadvacetiletý muž byl obviněn z pokračujícího přečinu krádeže a dále přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekla npor. Mgr. Miluše Vostalová, zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl v minulosti již soudně trestán, na začátku letošního roku byl potrestán podmíněným trestem odnětí svobody se zkušební dobou až do podzimu příštího roku. Dále má muž od března uložený trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to na dobu jednoho roku. 
Také zbývajících šest podezřelých postupně směřovalo na policejní oddělení. Dvaadvacetiletý muž z Třebíčska byl obviněn ze spáchání trestného činu krádeže. Z provinění krádeže je podezřelý také jejich mladistvý komplic. Zbývající čtyři muži ve věku mezi osmnácti a dvaadvaceti lety se dopustili přestupku proti majetku.

Skupina mužů se dopustila celkem sedmi krádeží a celková škoda přesáhla sedmdesát tisíc korun. Nejaktivnější byl šestadvacetiletý muž, který je obviněn z celkem šesti krádeží. Čtyři spáchal sám, při jedné s ním spolupracoval mladistvý a při další se k nim přidali ještě dva další muži. Neúčastnil se krádeže, ke které došlo v březnu. Tuto krádež spáchal druhý obviněný muž, a to se třemi spolupachateli.

V březnu a dubnu se muži dopustili krádeže v obci nedaleko Třebíče, kam se vrátili v různém počtu a složení celkem třikrát. K hospodářskému objektu dojeli autem a v nočních hodinách nakládali do vozíku akumulátory. Množství zvyšovali a při třetí krádeži měl náklad přes jeden a půl tuny. Akumulátory následně prodávali ve výkupně, získané peníze použili pro vlastní potřebu. 
V květnu a červnu se šestadvacetiletý muž dopustil krádeží v obci Jakubov, Loukovice a Jemnice. Poškodil vozidlo a odcizil z něj nárazník, vloupal se do dílny, odkud si odnesl různé věci jako nářadí, reproduktor, komponenty k vozidlu, odčerpal naftu ze zaparkovaných traktorů a odcizil zboží také v obchodě. V lokalitě se navíc pohyboval vozidlem, které řídil, i když to má soudem zakázáno.

Po dopadení pachatelů policisté vypátrali i část odcizených věcí. Jednalo se o věci, které obviněný muž po krádeži ukryl v lese a měl v plánu je postupně zpeněžit, v tom mu ale zabránili policisté.

Obvinění muži jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za spáchanou trestnou činnost lze uložit obviněnému šestadvacetiletému muži trest odnětí svobody až na tři roky, jeho komplicům hrozí tresty nižší. Zjištěné přestupky proti majetku policisté předali správnímu orgánu k projednání.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

28. června 2022

vytisknout  e-mailem