Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Násilník skončil ve vazbě

JIHLAVSKO: Muž v prodejně napadl zaměstnankyně obchodu a pracovníka ostrahy 

Kriminalisté vyšetřují případ, kdy se drobnější krádež, které se dopustil dvacetiletý muž v jihlavském obchodním domě, velmi rychle stala závažným násilným trestným činem, který si vyžádal dva zraněné. Muž v prodejně fyzicky napadl dvě zaměstnankyně obchodu a pracovníka ostrahy. Při svém agresivním jednání použil i lahev alkoholu a tím intenzitu násilí ještě vystupňoval. Podezřelého muže zadrželi přivolaní policisté a skončil v policejní cele. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání. Muž byl obviněn ze spáchání celkem čtyř trestných činů a na podaný návrh byl vzat do vazby.

Dramatický případ se odehrál v úterý 29. ledna v obchodním domě nedaleko centra města. Do prodejny přišel muž, který po páté hodině večer odcizil tři lahve rumu v hodnotě necelý jeden tisíc korun. Zboží schoval do batohu a prostorem pokladen prošel, aniž by zaplatil. Podezřelého muže zastavil pracovník ostrahy a společně se zaměstnankyní obchodu se ho snažili odvést do kanceláře. Muž se choval agresivně, vyhrožoval násilím, snažil se jim vytrhnout a utéct. Své výhružky velmi rychle naplnil a pracovníka ostrahy i zaměstnankyni prodejny v prostoru obchodu fyzicky napadl. Útok byl náhlý a u obou směřovaly údery do oblasti hlavy. Napadeným pomohla další zaměstnankyně obchodu i jeden ze zákazníků a agresivního muže se jim podařilo odvést do kanceláře, tím ale násilí z jeho strany neustalo. Muž fyzicky napadl ještě další zaměstnankyni obchodního domu, kterou udeřil. Navíc vzal do ruky odcizenou lahev a vynucoval si svůj odchod z prodejny, přičemž z jeho jednání bylo zřejmé, že chce láhev použít k násilí směřovaným proti ostatním osobám. V té době už ale na místo přijeli přivolaní policisté a agresivního muže zadrželi. Přivolali také zdravotnickou záchrannou službu. Závažnější zranění utrpěl pracovník ostrahy, který musel být převezen do nemocnice. Lékařské ošetření musela postoupit také jedna se zaměstnankyň obchodu, přičemž i u ní mohlo dojít vzhledem ke způsobu a razanci útoku k závažnějšímu zranění, druhá napadená zaměstnankyně neutrpěla zranění, které by si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici.

Zadrženého muže policisté odvezli na oddělení policie a byl umístěn do cely. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvacetiletého muže z Jihlavska. Muž byl obviněn ze zločinu vydírání spáchaného se zbraní a přečinu ublížení na zdraví, přičemž oba trestné činy spáchané na svědkovi, dále přečinu krádeže a přečinu výtržnictví. Zbraní se v tomto případě rozumí lahev, kterou muž při násilném jednání v obchodě držel v ruce.

Obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán za různorodou trestnou činnost a trest si odpykal i ve věznici. Z výkonu trestu odnětí svobody byl propuštěn vloni na jaře. Dále je v současné době vyšetřován v souvislosti s jinou násilnou trestnou činností.

Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby a poté policisté dvacetiletého muže eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na osm let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

1. února 2019

vytisknout  e-mailem