Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili sérii vloupání do vozidel

TŘEBÍČSKO: Ze spáchání trestných činů byl obviněn mnohokrát soudně trestaný recidivista 

Kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele, který se na Třebíčsku a Jihlavsku dopustil série vloupání do zaparkovaných vozidel. Při krádežích příliš úspěšný nebyl a často odcházel s prázdnou, škody ale majitelům aut způsoboval poškozením. Podezřelého muže policisté vypátrali a minulý týden zadrželi. Jedná se o mnohokrát soudně trestaného recidivistu z Ostravska. Dvaačtyřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů.

Vypátrat podezřelého muže se třebíčským kriminalistům podařilo na základě jejich důkladné operativní činnosti. U několika případů vloupání do vozidel, ke kterým došlo v první polovině prosince, šetřením zjistili, že mají shodného pachatele. Na základě dalšího prověřování kriminalisté získali poznatky, které nasvědčovaly, že podezřelým je muž z Ostravska. Jedná se ale o recidivistu, který mění místo svého aktuálního pobytu a kriminalisté po něm začali pátrat. Byl na něho vydán souhlas se zadržením a policisté po něm vyhlásili celostátní pátrání. Minulý týden hledaného muže dopadli na Ostravsku, odkud putoval do Třebíče a skončil v policejní cele.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvaačtyřicetiletého muže z Ostravska. „Muž byl obviněn z přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci,“ řekl npor. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl v minulosti již více než patnáctkrát soudně trestán, zejména za majetkovou trestnou činnost a trest si mnohokrát odpykal i ve věznici.

Muž byl obviněn z toho, že se v první polovině prosince vloupal na Třebíčsku a Jihlavsku celkem do osmi vozidel. Na Vysočinu přicestoval vlakem a zamířil do ubytovacího zařízení v Třebíči, kde se přihlásil pod cizím občanským průkazem. Doklad předtím nalezl na vlakovém nádraží. Během necelého týdne se muž v Třebíči vloupal do šesti vozidel a do dalších dvou zaparkovaných automobilů vnikl v Jihlavě. Výběr vozidel byl spíše věcí náhody, jeho cílem se tak staly automobily různých značek a na různých místech měst. Z jednoho automobilu odcizil sportovní tašku, tabákové výrobky, nářadí, svítilnu a další věci. Z jiného vozidla si muž odnesl lovecký nůž a z dalšího například čtyři dvanáctikusová balení mléka. Ve čtyřech případech vozidlo prohledal a nic neodcizil. Největší škodu muž způsobil při pokusu o vloupání do vozidla Škoda Superb zaparkovaného v Třebíči. Poškodil dvoje dveře a majiteli automobilu vznikla škoda přibližně deset tisíc korun. Do vozidla se v tomto případě muži dostat nepodařilo.  

Poškozením vozidel způsobil obviněný muž celkovou škodu přes pětadvacet tisíc korun. Odcizením věcí vznikla jejich majitelům škoda kolem pěti tisíc korun. Část věcí se kriminalistům po dopadení muže podařilo zajistit a převzali si je zpět jejich majitelé. Policisté zajistili také občanský průkaz, který muž neoprávněně použil při svém ubytování. Přestupek, kterého se zneužitím dokladu dopustil, předali k projednání.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

„Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na dva roky,“ dodal vedoucí třebíčských kriminalistů Milan Špaček.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

11. února 2020

vytisknout  e-mailem