Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cyklista musí být vidět

KRAJ VYSOČINA: Policisté kontrolovali cyklisty 

Dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili na pátek 6. října dopravně bezpečnostní akci, v rámci níž se zaměří na různých místech celého našeho kraje na kontroly cyklistů.

Kontroly budou zaměřeny především na stav a výbavu jízdního kola, zejména na výbavu nezbytnou pro jízdu na kole v podzimním období a za snížení viditelnosti. Do akce, která by měla mít především preventivní charakter, se zapojí také policisté z oddělení tisku a prevence, kteří cyklistům budou poskytovat rady týkající se zásad bezpečné jízdy na jízdním a povinné výbavy jízdního kola.

Od začátku letošního roku do 30. září policisté řešili na silnicích Kraje Vysočina celkem 129 dopravních nehod s účastí cyklistů. Při těchto nehodách se jeden cyklista zemřel, 12 cyklistů se těžce zranilo a 104 dalších utrpělo lehké zranění. Bez zranění vyvázlo z nehody pouze 12 cyklistů.  Cyklisté letos zavinili celkem 81 dopravních nehod. V 17 případech policisté zjistili, že cyklista, který havaroval, byl v podnapilém stavu.

Dopravní nehody cyklistů v Kraji Vysočina od 1. ledna do 30. září 2017

celkem

usmrceno

těžce zraněno

lehce zraněno

alkohol

ÚO Pelhřimov

22

1

2

18

3

ÚO Havlíčkův Brod

33

0

8

21

6

ÚO Jihlava

22

0

0

21

2

ÚO Třebíč

21

0

0

20

1

ÚO Žďár nad Sázavou

31

0

2

24

5

DO Velký Beranov

0

0

0

0

0

Celkem

129

1

12

104

17

V nadcházejícím pozimním počasí, kdy může být zejména ráno a večer snížená viditelnost a velice často se objevují také mlhy, stále vyjíždí na silnice někteří cyklisté. Často ale zapomínají na svoji bezpečnost a vyjíždějí na kole bez řádného vybavení, zejména bez osvětlení jízdního kola. Jsou pak rizikem nejen sami pro sebe, ale především pro ostatní řidiče, kteří cyklistu na silnici spatří na poslední chvíli, kdy už bývá často velice obtížně dokázat na vzniklou situaci adekvátně zareagovat.

Opakovaně se setkáváme s neosvětlenými cyklisty, kteří zbytečně riskují své zdraví nebo i život. Máme na mysli především cyklisty, kteří sedají na jízdní kolo v době snížené viditelnosti například při ranní či večerní cestě do zaměstnání a zpět. Právě podzimní období je pro cyklisty a všechny, kteří je na silnicích potkávají, velmi rizikové. Cyklisté nejsou dostatečně anebo vůbec osvětleni a nepoužívají ani reflexní prvky. Cyklisté musí dbát na to, aby jejich kolo mělo řádné vybavení. Ve výbavě jízdního kola nesmí chybět dvě funkční na sobě nezávislé brzdy. Pokud by došlo při jízdě k poruše jedné brzdy, druhá brzda musí umožnit bezpečné zastavení jízdního kola.

Jízdní kolo musí být vybaveno vpředu odrazkou bílé barvy, vzadu odrazkou červené barvy, oranžovou odrazkou na obou stranách pedálu a na paprscích kol. Přední bílá odrazka a zadní červená odrazka může být nahrazena odrazovými materiály umístěnými na oděvu či obuvi cyklisty. Oranžové odrazky na pedálech mohou být nahrazeny světlo odrážejícími materiály umístěnými na obuvi nebo v jejich blízkosti a oranžové odrazky na paprscích kol mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo bočních částech oděvu cyklisty. Pneumatiky a ráfky na jízdním kole nesmí vykazovat trhliny, praskliny a jiné zjevné deformace, které by zjevně narušovaly bezpečnost jízdy.

Za snížené viditelnosti musí být navíc jízdní kolo vybaveno světlometem svítícím dopředu bílým světlem. Pokud je vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může být světlomet nahrazen svítilnou bílé barvy s přerušovaným světlem. Vzadu musí být jízdní kolo vybaveno svítilnou červené barvy. Zadní svítilna může být kombinována se zadní odrazkou červené barvy a může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy. Baterie jako zdroj elektrického proudu musí svou kapacitou zajistit svítivost světel po dobu nejméně 1,5 hodiny bez přerušení. Blatníky, zvonek, kryt řetězu, hustilka, nářadí a náhradní díly nepatří do povinné výbavy jízdního kola podle právního předpisu, ale jsou doporučené pro jeho provoz.

S výbavou jízdního kola také úzce souvisí vybavení cyklisty. Nesmíme zapomenout, že cyklista mladší 18 let musí za jízdy použít ochranou přilbu schváleného typu. Tuto přilbu musí mít za jízdy nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. V dnešní době už i cyklisté starší 18 let, kteří nechtějí hazardovat se svým zdravím, používají při jízdě také ochranou přilbu.

Při dopravních kontrolách nebo při šetření dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Ti si zřejmě neuvědomují, že cyklista je řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50 000 korun.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

8. říjen 2017

vytisknout  e-mailem