Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zimní pneumatiky

KRAJ - Informace pro řidiče, přinášíme některé odpovědi na časté otázky 

Stejně jako v loňském roce upozorňujeme řidiče, že od 1. listopadu do 31. března ukládá zákon o silničním provozu povinnost užít motorové vozidlo (za přesně stanovených podmínek) se zimními pneumatikami. Stejně jako v minulosti přinášíme některé odpovědi na časté otázky. 

  • Pokud lze předpokládat, že bude na silnicích souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, řidiči by neměli bez zimních pneumatik (včetně zimní výbavy) vyjíždět. Jestliže vozidlo "přezují" automaticky, vyhnou se tak nepředvídaným situacím.
     
  • I když úsek silnice v některých horských oblastech nebude označen značkou "Zimní výbava", platí, že za bezpečnou jízdu vždy zodpovídá řidič. Znamená to, že by měl s ohledem na aktuální počasí a danou lokalitu vždy zvážit, zda jsou zimní pneumatiky nutné.
     
  • Když vzhledem k počasí bude evidentní, že není zimní obutí třeba, nebudou policisté řidiče zbytečně kontrolovat.
     
  • Policisté doporučují, aby řidiči sledovali před jízdou předpověď počasí, která včas avizuje vývoj povětrnostních podmínek.
     
  • Na zimní výbavu budou policejní hlídky v rámci výkonu služby dohlížet zejména se změnou počasí, projevující se jako zimní. Kontroly policisté zaměří například tam, kde by letní pneumatiky mohly ohrozit bezpečnost a plynulost silničního provozu.
     
  • Policisté budou aktuálně rovněž reagovat na případné zablokování provozu (vlivem nesprávného obutí vozidla) v úsecích ve stoupání a dále v případě vzniklé dopravní nehody. Jestliže bude mít absence zimních pneumatik např. přímý vliv na vznik takové situace, přihlédnou policisté k této skutečnosti při jejím vyšetřování.
     
  • Sankce až do výše 2.000 korun hrozí takovému řidiči, který v období od 1. 11. do 31. 3. v místech, kde bude např. vrstva ledu, pojede na letních pneumatikách. Ve výjimečných případech za velmi špatných klimatických podmínek může policista řidiči další jízdu zakázat. 
     
  • Řidiči budou na tuto problematiku v našem kraji zpočátku upozorňováni ze strany uniformovaných policistů domluvou a současně i prostřednictvím mediálních výstupů ze strany tiskových mluvčích policie.

     

por. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 18. října 2012

vytisknout  e-mailem