Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečné nábřeží 2018

KRAJ - Policie a složky IZS se prezentovaly 7. září v Hradci Králové 

V pátek 7. září 2018 se na Eliščině nábřeží v Hradci Králové konala prezentační akce složek integrovaného záchranného systému a jejich partnerů. Veřejnost tak měla možnost v tento den jedinečnou příležitost seznámit se díky účasti policistů, hasičů, záchranářů, celníků, městských strážníků a dalších partnerů s jejich vystavovanou technikou i dovednostmi a současně zhlédnout množství dynamických a prezentačních ukázek. Eliščino nábřeží se tak v tento den stalo bezesporu nejbezpečnějším místem v Hradci Králové. 

Akce se konala pod záštitou Královéhradeckého kraje za podpory partnerů, včetně města Hradce Králové. 

Program Bezpečného nábřeží odstartoval v 9:00 a skončil v 19:00. Během doslova nabitého předem připraveného scénáře zhlédli návštěvníci obrovské množství jak statických tak dynamických ukázek. Dopoledne akci navštívili především školy, maminky a prarodiče s dětmi, odpoledne patřilo nábřeží již široké veřejnosti. Na své si tak během dne přišly všechny věkové kategorie. 

Odpolední program odstartoval přílet policejního vrtulníku Letecké služby Praha, přičemž Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje (dále jen KŘP Khk) provedla zákrok proti aktivnímu střelci, kterého zneškodnila po slanění ze střechy budovy. Diváci poté mohli zhlédnout simulovanou dopravní nehodu s vyproštěním osoby, u níž zasahovaly všechny složky IZS. 

Policisté během dopoledního i odpoledního programu představili veřejnosti množství jak statických, tak dynamických ukázek, mezi nimiž nechyběla ani ukázka oddělení služební kynologie KŘP Khk a oddělení služební hipologie KŘP hl. města Prahy na zdejší náplavce. Policejní psovod s belgickým ovčákem představil veřejnosti dovednosti v rámci disciplíny poslušnost. Velký úspěch pak sklidil za bezchybný zákrok proti pachateli, kterého zadržel skokem do vozidla, dalšího pachatele zadržel poté, co skočil z jedoucího člunu přímo do řeky, doplaval na břeh a na náplavce provedl bezchybný výkon. Obrovský pozitivní ohlas diváků rovněž sklidili i policisté na koních, kteří předvedli návštěvníkům své dovednosti a dokonalou souhru při představování služby u jízdní policie.

Na dynamických ukázkách se podílela rovněž i pořádková jednotka s antikonfliktním týmem, kde policisté z Pohotovostního a eskortního oddělení KŘP Khk předvedli zákrok proti demonstrantům v rámci bezpečnostních opatřeních.

Na akci se návštěvníci mohli rovněž seznámit i s ukázkou práce policistů, kteří představili svůj útvar prezentační formou v jednotlivých stanech. Zajímavým stanovištěm byla služba kriminální policie  a vyšetřování, která zde ve videoprojekci prezentovala případy násilných trestných činů, spáchaných v minulých letech  na území Východočeského kraje a dále prevenci drogové trestné činnosti. 

Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál přitahoval pozornost mnoha návštěvníků zase tím, že zájemci zde měli ojedinělou příležitost osahat si různé zbraně, se kterými se v běžném životě nesetkají - a jak se policisté dozvěděli, mnozí je znali jen z akčních her. Ani v rámci této ukázky  nechyběla  prevence, protože policisté zájemcům názorně ukázali nebezpečnou munici a přidali i rady, jak se v případě jejího nálezu chovat.

V expozici Školního policejního střediska si lidé zase mohli prohlédnout zbraně a další materiál používaný pří výcviku policistů. Zajímavé informace podávali a na případné dotazy na místě odpovídali zkušení instruktoři školního policejního střediska a sympatické policistky, posluchačky základní odborné přípravy.

Odbor služby dopravní policie KŘP Khk a dopravní policie Územního odboru Hradec Králové měla kromě prezentačního stanu své zastoupení i v rámci vystavované techniky – vozidel a motocyklů, včetně speciálního výjezdového vozidla VW Transporter využívaného pro štření a dokumentaci dopravních nehod. Mezi vystavenou technikou nechybělo  ani tzv. velitelsko štábní vozilo, používané zejména při pátracích akcích a na opatřeních v souvislosti se sportovnímu a kulturními akcemi nebo vodní stříkač. Odbor cizinecké policie KŘP Khk zde představil speciální vozidlo ke kontrole pravosti dokladů tzv. Schengenbus, které je mobilním pracovištěm těchto policistů. Policisté z Dobrušky z podhůří Orlických hor zase přivezli na ukázku novou terénní čtyřkolku Gladiator, která je určená pro využití a pomoc hlavně na horách a v nedostupném terénu. 

Na akci se představili také policisté z obvodní oddělení policie Česká Skalice, které má jako jediné kromě běžných policejních činností na starost i dozor na hladině přehrady Rozkoš, největší údolní nádrži v Královehradeckém kraji. Zde dohlíží na provoz motorových a plachetních plavidel, spolupracuje se Statní plavební správou Děčín, provádí společně s Rybářskou stráží dohled na dodržování pravidel rybolovu a společně s Vodní záchrannou službou Náchod zajišťuje ochranu života a zdraví rekreantů. Disponují třemi čluny, které přivezli s sebou, přičemž dvoumotorový hliníkový člun Alunautic mohli diváci vidět v dynamické ukázce s kynology. Další čluny zde vystavovala Zásahová jednotka KŘP Khk a policisté z obvodního oddělení ze Dvora Králové nad Labem. K vidění zde bylo rovněž vozidlo zn. VW Amarok, určené k převozu této techniky.

Své nedílné zastoupení měli na akci také policisté a policistky z Oddělení tisku a prevence KŘP Khk, kteří se po celý den rovněž věnovali malým i velkým návštěvníkům a kromě dárků, prezentačních a preventivních materiálů/letáků si odnesli i zážitek z přednášek na téma kyberkriminality nebo si mohli s policisty zasoutěžit v různých zajímavých disciplínách.

Mezi dopoledním a odpoledním programem se současně uskutečnily závody dračích lodí na řece Labi, kdy jednotlivé posádky tvořili zástupci složek IZS. Prvenství si v této disciplíně odnesla posádka Zásahové jednotky Policie ČR, další dvě místa obsadili kolegové od hasičů. Slavnostní vyhlášení a předání pohárů vítězům se uskutečnilo při slavnostním ceremoniálu za přítomnosti vedoucích představitelů  zúčastněných složek a dalších významných hostů, včetně poslanců Parlamentu ČR a p. hejtmana. Slavnostnímu nástupu čestných jednotek předcházel doprovodný program Hudby hradní stráže a Policie České republiky.

Akce se konala za účasti množství partnerů, kteří se rovněž podíleli na bohatém programu pro veřejnost – ŠKODA AUTO a.s., výzkum dopravní bezpečnosti, Zdravotní pojišťovna MV, BESIP team - Centrum služeb pro silniční dopravu, Český registr dárců krvetvorných buněk - Praha, Mountfield HK a.s., Muzeum Policie ČR, Četnická pátrací stanice Praha, Týdeník policie a další. 

ČT Severovýchod
VIDEO: https://www.facebook.com/ctseverovychod/videos/245979542772602/

Statutární město Hradec Králové
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=AYofhM5M9kE – ukázka služební hipologie

Týdeník policie
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=8OjC1oUTBmU

Celní úřad pro Khk
FOTO: https://www.flickr.com/photos/134521084@N07/sets/72157701216296675/

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 10. 9. 2018 v 11:00

vytisknout  e-mailem