Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Odbor služby dopravní policie

Žádost: Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Žádal o sdělení následujících informací: 1) Zdali, kde a jak dlouho jsou evidovány originály blokových pokut z dopravních přestupků občana, který je či byl účastníkem blokového řízení? 2) Zdali je možnost na základě žádosti občana, který je či byl účastníkem blokového řízení, vyžádat si kopie podkladů neboli blokové pokuty? A kam (na jaký orgán) se má takový občan obrátit? 3) Jaké oddělení Police ČR jsou evidované pod číselným označením 001421 (Obvodní oddělení policie Hostivař?), 000007 a 001322-EHR? Toto číselné označení je uvedené na výpisu z karty řidiče u nahlášení útvaru policie pod číslem jednacím. 4) Zdali je možnost na základě žádosti občana, který je či byl účastníkem řízení o přestupku, vyžádat si (případě udělat) kopie spisu? A kam (na jaký orgán) se má takový občan obrátit? 

Odpověď:  Žadateli byly sděleny následující informace.

1) Originály bloků na pokutu jsou podle platného spisového a skartačního plánu Policie České republiky ukládány na organizačních článcích policie, kde byly vyhotoveny, a to po dobu 5 let.

2) Občan, jehož přestupek byl projednán uložením pokuty v blokovém řízení, byl účastníkem správního řízení. Z tohoto titulu mu poté vzniká i oprávnění nahlížet do spisové dokumentace. Postup při nahlížení do spisu, právo požadovat po správním orgánu pořízení a předání kopie spisu nebo jeho části je upravena § 38 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů. Právo nahlížet do spisové dokumentace se zpravidla realizuje na organizačním článku Policie České republiky, kde byla dokumentace vyhotovena a následně uložena.

3) Organizační články Policie České republiky jsou pro potřeby blokového řízení rozlišovány podle alfanumerických sad znaků uvedených na konci čísel jednacích. Sady znaků 001421, 000007 a 001322-EHR se pojí s články místního oddělení Zahradní Město Obvodního ředitelství policie Praha IV, oddělení řízení dopravy Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a místního oddělení Letňany Obvodního ředitelství policie Praha III.

4) viz odpověď pod číslem 2).

vytisknout  e-mailem