Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Za výrobu drog skončil ve vazbě

PŘEROV - Byl v podmínce a pro léky jezdil do Polska. 

Minulý týden zasahovali policisté oddělení obecné kriminality na přerovském vlakovém nádraží. Nejednalo se nahodilý zásah, ale o plánované zadržení 37letého muže, který byl důvodně podezřelý z prodeje a distribuce drog. Spolu s ním byla při zákroku zadržena o dva roky mladší žena, která byla podezřelá, že by se mohla na trestné činnosti podílet. Oba byli, bez nutnosti použití donucovacích prostředků zadrženi a následně převezeni na služebnu, kde s nimi byly provedeny potřebné úkony. Poté oba skončili v celách, kde nějakou dobu pobyli.

Následující den bylo proti podezřelému zahájeno trestní stíhání a bylo mu sděleno obvinění ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Ukázalo se, že obviněný přinejmenším od letních měsíců roku 2021 do svého zadržení vyrobil na speciálním zařízení určeném k výrobě návykových látek pervitin a vyráběl ho minimálně ve dvou bytech v Přerově. Vyrobil přibližně 100 g pervitinu, který zčásti užil pro svoji potřebu a zbylou část prodal či zdarma poskytl dalším uživatelům. Jednoho ze svých známých podaroval v několika případech marihuanou, kterou společně vykouřili. Při domovní prohlídce, v místě jeho bydliště, byla nalezena kompletní varna, chemikálie sloužící k výrobě pervitinu a část tablet. Další tablety měl u sebe v době zadržení. Celkem se jednalo o 147 ks, ze kterých by se dalo vyrobit přibližně 10 g metamfetaminu.

Obviněný nebyl žádný začátečník, protože za stejný trestný čin byl již v minulosti pravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody, který mu byl podmíněně odložen na zkušební dobu 4 let. Dva dny po zadržení byl spisový materiál předán na okresní státní zastupitelství s podnětem k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který státní zástupce a poté i soudce akceptovali a obviněný skončil minulý týden ve čtvrtek ve vazební věznici v Olomouci.

S čistým štítem neopustila služebnu ani žena, která byla zadržena společně s ním. Policejní komisař jí sdělil ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu, za který jí hrozí dle trestního zákoníku až pětiletý trest odnětí svobody. Dotyčná se protiprávního jednání dopustila tím, že jela ve společnosti obviněného do Polské republiky, kde každý zvlášť nakoupil léky s obsahem látky potřebné k výrobě návykových látek. Takto získané léky mu předala s příslibem, že jí za tuto pomoc dá část vyrobeného pervitinu. Po zadokumentování byla propuštěna na svobodu. O trestu obou dvou za výše popsané jednání rozhodne soudce.

por. Mgr. Miluše Zajícová
16. ledna 2024   

Odkazy do noveho okna

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem