Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Výbuch rodinného domu

OLŠANY U PROSTĚJOVA - Exploze poničila i okolní nemovitosti. 

Aktualizace 5. ledna 2023:

Kriminalisté odložili případ výbuchu rodinného domu v obci Olšany u Prostějova, ve kterém zahynul jeho majitel. A to pro nepřípustnost trestního stíhání, neboť osoba, proti které bylo vedeno řízení, při výbuchu zemřela. Kriminalisté prověřováním zjistili, že sedmapadesátiletý majitel domu úmyslně odmontoval přívodní plynovou hadici od sporáku a unikající zemní plyn zapálil. Následný výbuch muže usmrtil a lehce zranil dvě osoby v okolí. Detonace poškodila nejen samotnou budovu, ale i sedmnáct okolních domů a dvě motorová vozidla. Celková škoda přesáhla 12,5 milionů korun.

por. Mgr. Libor Hejtman
5. ledna 2023

---------------------------------------------------------------------------------------------

Aktualizace 5. září 2022:

Případ výbuchu rodinného domu v obci Olšany u Prostějova z července letošního roku je nadále prověřován. V současné době čekáme na závěry znaleckých posudků z oboru stavebnictví a ekonomiky. Škoda předběžně přesáhla 12 milionů korun. Došlo ke změně právní kvalifikace z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti na trestný čin obecné ohrožení dle § 272 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku. Trestní sazba je v tomto případě osm až patnáct let.

por. Mgr. Libor Hejtman
5. září 2022

---------------------------------------------------------------------------------------------

Dnes krátce po 11. hodině jsme prostřednictvím operačního střediska obdrželi informaci o výbuchu rodinného domu v obci Olšany u Prostějova. Policisté ihned po oznámení vyjeli na místo, zadokumentovali místo výbuchu a jeho okolí uzavřeli. Na místě aktuálně zasahují  policisté služby kriminální policie a vyšetřování, kriminalistický technik a policisté pořádkové a dopravní služby. Místo výbuchu bylo zadokumentováno i pomocí policejního dronu. Policisté společně s hasiči prohledávají sutiny domu a zjišťují, zda se pod nimi případně nenacházejí  osoby. Při výbuchu došlo ke zranění tří osob, řidiče vozidla, kterého zasáhla tlaková vlna v době, kdy projížděl kolem, na místě byly jednorázově ošetřeny další dvě osoby, a to ženy bydlící v protějším domě a spolujezdce z projíždějícího vozidla. Na základě prvotního šetření na místě jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Vzhledem k tomu, že událost je na samotném počátku, je možné, že dojde ke změně právní kvalifikace. Příčiny exploze jsou v šetření.  

por. Mgr. Miluše Zajícová
18. července 2022

vytisknout  e-mailem