Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Svobody si moc neužil

PROSTĚJOV - Sotva se vrátil z výkonu, hned zase loupil. 

Od 26. prosince se prostějovští kriminalisté zabývali dvěma mladíky ve věku 16 a 19 let, kteří byli podezřelí ze zvlášť závažného zločinu loupeže. Ani jeden z nich není žádný svatoušek. Mladistvý je chovancem výchovného ústavu a v uvedené době měl povolenou dovolenku. Druhý z nich se tři dny před tím vrátil z výkonu trestu odnětí svobody, kde byl za dříve spáchanou majetkovou i násilnou trestnou činnost.

Ke skutku došlo v uvedený den krátce před čtvrtou hodinou ranní na ulici Plumlovská v Prostějově. Svoji oběť si podezřelí s největší pravděpodobností vyhlédli už v nedaleké herně, kde se potkali. Když poškozený podnik opustil, vydali se za ním s úmyslem, připravit ho o peníze. Jakmile se ocitli v jeho blízkosti, řekli mu, aby se neohlížel, jinak že ho zmlátí a přikázali mu, aby dal ruce na plastový kontejner. Poškozený z důvodu a obavy z možného napadení a následného zranění jejich příkaz poslechl. Pak ho prošacovali a z levé kapsy kalhot mu vzali peněženku s finanční hotovostí 6 500 Kč, osobními doklady a platebními kartami. Tu prohledali a vrátili mu ji zpět pouze s občankou. Poté se z místa vzdálili a postupně se zbavovali platebních karet a zbytku osobních dokladů, tím že je po cestě odhazovali. Poškozený nás po napadení neprodleně kontaktoval na lince 158 a rozjelo se pátrání po pachatelích, jejichž totožnost jsme zakrátko zjistili.

Minulý týden ve čtvrtek byl starší z podezřelých zadržen a vzhledem ke zjištěným okolnostem mu bylo ještě ten samý den sděleno obvinění pro trestný čin loupež spáchaný ve spolupachatelství a bylo zahájeno jeho trestní stíhání. Od té doby, co opustil brány vězení, nebyla loupež ale jeho jediným protiprávním jednáním. Zajímají se o něho také policisté z Olomouce, na jejichž teritoriu se měl dopouštět majetkové trestné činnosti. 

Z naší strany byl na státní zastupitelství vydán podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který státní zástupce akceptoval, stejně tak i soudce a obviněného poslal do vazby. Dle trestního zákoníku mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Co se týká mladistvého spolupachatele, ani on zřejmě neunikne trestu. Vzhledem k tomu, že má nařízenou ústavní výchovu a jeho současné bydliště se nachází v jiném kraji, budou jeho skutek prověřovat a zpracovávat dle místní a věcné příslušnosti kolegové z daného kraje.

por. Mgr. Miluše Zajícová
9. ledna 2024  

vytisknout  e-mailem