Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Sníh komplikoval dopravu

PROSTĚJOVSKO - Přesto se našel řidič, který na silnicích riskoval opilý. 

V souvislosti s místy hustým sněžením mezi dny 16. a 17. ledna 2017 očekávali policisté na Prostějovsku zvýšený počet dopravních nehod. To se částečně potvrdilo. Následky těchto nehod však naštěstí nebyly vážné. Nezaznamenali jsme žádnou dopravní nehodu se zraněním osob a ani výše způsobené hmotné škody nebyla nijak vysoká.

V období od úterního do středečního rána jsme přijali oznámení o šesti dopravních nehodách, které měli spojitost se zhoršenými klimatickými podmínkami. Ve čtyřech případech se účastníci dohodli na zavinění a byly splněny také další podmínky pro vyřešení věci formou tzv. euroformuláře. Mezi ty mimo jiné patří také to, že nedošlo ke zranění osob a výše způsobené škody nepřesáhla 100 tisíc korun. Policisté u všech účastníků vyloučili ovlivnění alkoholem a přestupky viníků vyřešili uložením pokut v příkazním řízení.

U zbylých dvou dopravních nehod proběhlo standardní policejní šetření. Jednalo se o havárii automobilu na parkovišti v obchodní zóně v Plumlovské ulici v Prostějově. Čtyřicetiletý řidič dodávky značky Renault před sedmnáctou hodinou nepřizpůsobil rychlost jízdy klimatickým podmínkám a při odbočování vpravo dostal s vozidlem smyk. Následkem toho automobil vyjel mimo komunikaci, kde porazil dopravní značku označující jednosměrný provoz. Ke zranění osob ani ke škodě na vozidle při havárii nedošlo. Výše způsobené škody na dopravní značce byla vyčíslena na 2 tisíce korun. Alkohol u řidiče policisté vyloučili provedenými dechovými zkouškami. Jeho přestupek pak vyřešili uložením blokové pokuty.

Další šetřenou dopravní nehodou byla havárie Škody Octavie mezi obcemi Mostkovice a Smržice. Pětatřicetiletý řidič stejně jako předchozí uvedený nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a aktuálním klimatickým podmínkám a v pravotočivé zatáčce nezvládl řízení. Následkem toho vozidlo vyjelo vpravo mimo komunikaci, kde narazilo do zábradlí mostku. Ke zranění osob při dopravní nehodě nedošlo. Výše způsobené hmotné škody byla vyčíslena na 70 tisíc korun. Alkohol u řidiče policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou a jeho přestupek vyřešili uložením pokuty na místě.

Zajímavou dopravní nehodou pak byla havárie nákladního automobilu značky Mercedes s přívěsem na komunikaci mezi obcemi Ptení a Holubice. Krátce po třinácté hodině zde došlo ke sjetí plně naloženého přívěsu do příkopu u komunikace a k zablokování obou jízdních pruhů nákladním automobilem. Také tuto dopravní nehodu policisté vyřešili uložením pokuty. Ke zranění osob nedošlo a alkohol u řidiče policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou.

S ohledem na klimatické podmínky není počet dopravních nehod na Prostějovsku nijak alarmující a ani jejich následky nejsou závažné. Nezbývá než konstatovat, že řidiči zjevně situaci nepodcenili, dbali maximální opatrnosti a díky tomu se jim podařilo většímu počtu nehod předejít.

Na rozdíl od většiny řidičů si pochvalu nezaslouží čtyřiadvacetiletý řidič automobilu značky Daewoo, kterého v Mlýnské ulici v Prostějově, ve středu necelé dvě hodiny po půlnoci, kontrolovali policisté obvodního oddělení Prostějov 2. Provedenou dechovou zkouškou u něho totiž změřili hodnotu 1,52 ‰ alkoholu v dechu. Muž se změřenou hodnotou souhlasil a přiznal vypití tří dvanáctistupňových piv a čtyř odlivek rumu v restauraci v Plumlovské ulici bezprostředně před jízdou. S ohledem na změřenou hodnotu je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Další jízdu policisté muži zakázali a na místě zadrželi jeho řidičský průkaz.

por. Mgr. František Kořnek

17. ledna 2018

Odkazy do noveho okna

DN Sněhotice

DN Sněhotice 

Detailní náhled

DN Smržice

DN Smržice 

Detailní náhled

DN Smržice

DN Smržice 

Detailní náhled

DN Smržice

DN Smržice 

Detailní náhled

DN Ptení

DN Ptení 

Detailní náhled

DN Smržice

DN Smržice 

Detailní náhled

DN Ptení

DN Ptení 

Detailní náhled

DN Ptení

DN Ptení 

Detailní náhled

DN Plumlovská

DN Plumlovská 

Detailní náhled

DN Konice Fiat

DN Konice Fiat 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem