Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Realizace na úseku drogové problematiky

OLOMOUC - Všichni obvinění jsou stíhání vazebně. 

Kriminalisté územního odboru Olomouc, oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování, realizovali v průběhu měsíce června další případ na úseku drogové problematiky. V této souvislosti zahájili trestní stíhání 3 osob – jednoho muže a dvou žen. Všichni jsou uživateli drog.

Realizace proběhla 5. června 2017 v Olomouci, na základě dlouhodobě rozpracované operativní činnosti. Uskutečnila se ve spolupráci s policisty pohotovostního a eskortního oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. V této souvislosti byl na základě předchozího souhlasu, vydaného státním zástupcem, zadržen 30 letý muž a to právě v okamžiku, kdy vyráběl psychotropní látku. Společně s ním byla zadržena i 24 letá žena. O den později proběhlo zadržení také 28 leté ženy, která s uvedenou dvojicí spolupracovala. U všech tří osob bylo zahájeno trestní stíhání. 30 letý muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, spáchaného částečně formou spolupachatelství, částečně dílem samostatným. Pro kriminalisty není žádným nováčkem. V nedávné minulosti byl za obdobnou trestnou činnost soudem odsouzen a potrestán. V den jeho zadržení byla provedena domovní prohlídka v místě jeho současného bydliště. Při ní kriminalisté zajistili několik věcí, souvisejících s nedovolenou výrobou psychotropní látky metamfetaminu, tzv. pervitinu a také psychotropní látku metamfetamin. Zajištěné materiály budou zaslány na odborné pracoviště k provedení expertiz. Tohoto protiprávního jednání se měl dopustit od počátku letošního roku na různých místech v Olomouci, a to tím, že měl vyrobit několik set gramů metamfetaminu, který měl následně, ať už zdarma, za úplatu či jinou směnu (nejednalo se o drogy), předat dalším osobám, a to v různých dávkách a množství. Mezi jeho zájemce patřili muži i ženy ve věku od 22 do 42 let. Léky, potřebné k výrobě drogy, mu obstarávaly další dvě obviněné ženy ve věku 24 a 28 let. Obě byly kriminalisty obviněny ze spáchání přečinu  nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, spáchaného částečně formou spolupachatelství, částečně dílem samostatným. Tohoto protiprávního jednání se měly obviněné dopustit tím, že měly z ciziny do České republiky neoprávněně přivézt několik balení různých druhů léčiv, obsahující látku, sloužící k nelegální výrobě drogy, ze kterých měl 30 letý obviněný neoprávněně vyrobit psychotropní látku metamfetamin (tzv. pervitin) a následně se měly podílet i na distribuci této drogy, a to ať už za úplatu, zdarma či jinou protislužbu. .

Ze strany policejního orgánu byl dán podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněných do vazby, který byl akceptován a trestní stíhání probíhá vazebně.

Obviněnému muži, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí trest odnětí svobody až na deset let, oběma obviněným ženám, v případě prokázání viny a odsouzení, trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let.

por. Mgr. Irena Urbánková

28. července 2017

vytisknout  e-mailem