Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pozor na zbytkový alkohol

PROSTĚJOVSKO - Ranním řidičům doporučujeme večerní opatrnost. 

V pondělí 13. srpna 2018 v době od 5:00 do 9:00 hodin proběhla na komunikacích v rámci celého prostějovského okresu dopravně bezpečnostní akce zaměřená zejména na kontrolu dodržování zákazu požívání alkohlu před jízdou. Při akci policisté všech základních útvarú územního odboru Prostějov zkontrolovali celkem 415 vozidel. Při tom zjistili 15 dopravních přestupků, které vyřešili na místě uložením pokut v souhrnné výši 3 300 korun. V dalších třech případech policisté zjistili řidiče pod vlivem alkoholu. Ve všech třech případech se dle slov řidičů jednalo o tzv. zbytkový alkohol.

Prvním z takto ovlivněných řidičů byl sedmapadesátiletý muž, kontrolovaný v obci Olšany u Prostějova v 5:38 hodin. Jako řidič osobního automobilu Fiat při kontrole nadýchal hodnoty 0,20 a 0,18 ‰ alkoholu v dechu. Se změřenými hodnotami souhlasil a přiznal vypití jednoho dvanáctistupňového piva večer před jízdou.

O šestnáct minut později jiná hlídka v obci Horní Štěpánov zastavila a kontrolovala řidiče dodávky Iveco. Jednačtyřicetiletému muži provedenými dechovými zkouškami změřili hodnoty 0,55 a 0,59 ‰ alkoholu v dechu. Také tento řidič přiznal pivo večer před jízdou. V tomto případě to byly tři jedenáctky vypité do dvaadvacáté hodiny.

V 7:26 hodin pak mezi obcemi Stařechovice a Služín kontrolovali policisté traktor značky Zetor řízený pětačtyřicetiletým řidičem. Ten při kontrole nadýchal 0,52 a 0,54 ‰ alkoholu v dechu. Dle jeho přiznání to byl pozůstatek po pěti až šesti desetistupňových pivech vypitých předešlého dne do 20:00 hodin.

Všem řidičům policisté zakázali další jízdu a jejich přestupek bude oznámen příslušnému správnímu orgánu. Řidiči dodávky navíc na místě zadrželi řidičský průkaz. Ostatním dvěma řidičský průkaz zatím zůstal. Řidiči Fiatu s ohledem na nízkou změřenou hodnotu ovlivnění a řidiči traktoru protože ho při kontrole nepředložil.

por. Mgr. František Kořínek

14. srpna 2018

vytisknout  e-mailem