Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Havárie opilého řidiče

VRBÁTKY - Z opilosti obvinil on policisty. 

V neděli 25. září 2016 před sedmou hodinou ranní došlo v obci Vrbátky k havárii osobního automobilu značky Audi. Třiatřicetiletý řidič nezvládl řízení a s vozidlem vyjel vlevo mimo komunikaci, přičemž poškodil okrasné křoviny před rodinným domem. Ke zranění osob při havárii nedošlo, výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na 7 tisíc korun. Příčiny a okolnosti dopravní nehody dále šetří policisté z dopravního inspektorátu.

Řidič havarovaného vozidla následně o pomoc s vyproštěním vozidla požádal řidiče projíždějícího nákladního automobilu a po vyproštění z místa havárie odjel. Během vyprošťování muž jevil zjevné známky opilosti, proto jeden ze svědků události věc oznámil na linku 158. Na místo vyslaní policisté provedli v okolí místa havárie pátrání po vozidle. To se jim podařilo vypátrat a zastavit u obce Hrdibořice. Provedenou dechovou zkouškou u řidiče změřili hodnotu 2,83 ‰ alkoholu v dechu. Muž s policisty nespolupracoval a odmítl podepsat výtisk s výsledkem dechové zkoušky i lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu. Dokonce policisty obvinil z toho, že pod vlivem alkoholu jsou oni. Toto obvinění vyloučily dechové zkoušky, které u policistů provedl jejich nadřízený, který byl na místo přivolán.

Dalším šetřením policisté zjistili, že muž má rozsudkem Okresního soudu v Olomouci uložený trest zákazu řízení všech motorových vozidel a to až do června roku 2020.

Pro své jednání je nyní muž podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za ty mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

Dále je muž podezřelý z několika přestupků. Například nepravdivým obviněním policistů z opilosti se dopustil přestupku proti občanskému soužití, za který mu hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun.

por. Mgr. František Kořínek

26. září 2016

vytisknout  e-mailem