Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zneužívání linky tísňového volání

Rychnovsko – Zlomyslná volání na linku 158. 

Ve středu večer operačního důstojníka Policie ČR Královéhradeckého kraje a policisty obvodního oddělení v Rychnově nad Kněžnou zaměstnala žena, která opakovaně volala na linku tísňového volání 158, ačkoli její telefonáty nesledovaly účel oznámení případů ohrožení života, zdraví nebo veřejného pořádku. Policisté se tak nakonec nezabývali jejím podaným oznámení, ale přestupkovým jednáním, kterého se sama dopustila. Na místě žena jevila známky podnapilosti, ale dechovou zkoušku na zjištění alkoholu v dechu i přes výzvu policistů odmítla.

V souvislosti s tímto případem upozorňujeme, že zákon o elektronických komunikacích říká, že tomu, kdo uskutečňuje zlomyslná volání na číslo tísňového volání, může být ve správním řízení uložena za tento přestupek pokuta až 200 tisíc korun. V určitých případech lze dokonce zlomyslné volání klasifikovat jako trestný čin šíření poplašné zprávy nebo trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za což samozřejmě hrozí trestní odpovědnost.

Osoby, které zneužívají tísňovou linku, by si měly také uvědomit, že tímto mohou znemožnit pomoc lidem, kteří ji opravdu potřebují.

por.Ing.Karolína Macháčková
16.4.2024

vytisknout  e-mailem