Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Není koloběžka jako koloběžka

HRADECKO - Ve dvou případech nehod se jednalo o moped. 

Během pěti dnů šetříme dvě dopravní nehody, při kterých figuroval jako účastník jezdec na elektrické koloběžce. Následným prověřením však policisté zjistili, že se o koloběžky nejedná ale svými parametry již obě vozidla spadají pod kategorii moped. Z toho plyne, že k řízení musí být příslušné řidičské oprávnění, povinné pojištění, registrace vozidla a ochranná přilba.

První nehoda, při které došlo ke střetu "elektrokoloběžky" s jízdním kolem, se stala 13.5. krátce před pátou hodinou ranní v ulici Na Mlejnku v Hradci Králové na stezce pro chodce a cyklisty, kdy ani jeden z nich se nedržel při pravém okraji komunikace. Vlivem střetu utrpěla 56letá cyklistka lehké zranění, s kterým byla převezena rychlou záchrannou službou do nemocnice. Muž ve věku 36 let jedoucí na mopedu se nezranil.

Ke druhé nehodě došlo včera 18.5. v 12.30 v ulici Bratří Štefanů, kde 29letý muž jedoucí na mopedu pravděpodobně najel na drobnou nerovnost na komunikaci. Spadl na zem a utrpěl lehké zranění. Sanita ho převezla do nemocnice na ošetření.

Ani jeden mopedista neměl sjednané povinné pojištění a neměl vozidlo registrované. Starší z řidičů navíc jel po stezce pro cyklisty a mladší zase neměl ochrannou helmu a řidičské oprávnění.

U obou mopedistů i cyklistky policisté vyloučili alkohol dechovou zkouškou. Na kole a na obou mopedech byla vyčíslena škoda na 4 tisíce korun.
Přesné příčiny a míra zavinění obou nehod jsou předmětem dalšího šetření hradeckých dopravních policistů.

Upozorňujeme občany na kritéria daná pro koloběžky - viz přiložený leták + pravidla zde.
Obdobná loňská nehoda zde.

por. Iva Kormošová
19.5.2022, 13.45

Odkazy do noveho okna

HK

Na Mlejnku 13.5. 

Detailní náhled

HK

Na Mlejnku 13.5. 

Detailní náhled

HK

Bří. Štefanů, 18.5. 

Detailní náhled

HK

Bří. Štefanů, 18.5. 

Detailní náhled

koloběžky

koloběžky 

Detailní náhled

koloběžky

koloběžky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem