Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Napadení facebookového profilu

JIČÍNSKO – Buďte opatrní, i když vás osloví kamarád. 

Jičínští policisté včera přijali oznámení o podvodném jednání při získání a poté zneužití osobních údajů pomocí sociální sítě. Neznámý pachatel se jedné z žen naboural do profilu na sociální síti Facebook. Z ovládnutého profilu následně rozesílal zprávy jejím přátelům a požadoval zaslání telefonních čísel. Ve stejný den proto policisté zahájili úkony trestního řízení na neznámého pachatele pro podezření z přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,  za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí až čtyři roky odnětí svobody.

anonymilustrační fotoV těchto případech pachatelé postupují nejčastěji tak, že v komunikaci s přáteli vymyslí legendu, které kamarád či kamarádka uvěří. Komunikace probíhá nejčastěji přes aplikaci messenger, kdy se pachatel snaží přesvědčit poškozeného k rychlému jednání a žádá po nich jejich telefonní číslo. Naprostá většina oslovených telefonní číslo svému domnělému příteli bezmyšlenkovitě odešle. V konverzaci pachatel pokračuje dál pod smyšlenou legendou, že právě probíhá soutěž, například o dovolenou nebo večeři a na telefonní číslo přijdou zadávací kódy, které jsou potřeba zaslat zpět. Po odeslání kódu ale dojde k provedení platby, a to ve prospěch pachatele.

Pachatelé tento způsob získání peněz zkouší opakovaně a opakovaně jim podvodné jednání vychází. Mnozí z poškozených si ale svoji neopatrnost uvědomí pozdě, mnohdy ani neoprávněný odečet financí neoznámí, neboť se za svoji chybu stydí a pachatel tak ve svém počínání pokračuje vesele dál. Policisté proto opětovně upozorňují na tyto praktiky a připomínají několik zásadních rad.

Rady Policie ČR:

  • Nepsat své uživatelské jméno a heslo nikam jinam, než při přihlášení na svůj facebookový profil.
  • Neklikat na žádné neznámé odkazy.
  • Neposkytovat své osobní údaje, ani telefonní číslo.
  • Pamatovat, že všechny osobní informace zveřejněné na facobookovém profilu jsou snadno zneužitelné.
  • Nikdy si nemůžete být jisti, že osoba, která s vámi komunikuje pomocí internetu, je skutečně váš „přítel“.
  • U mobilních operátorů zablokovat m-platby či nastavit měsíční limit.

Pokud nechcete svého přítele zklamat tím, že pro něj neuděláte, co on požaduje, prověřte si ho kontrolní otázkou - např.: Chceš moje číslo? Chceš, abych za tebe něco zaplatil/a? Tak mi řekni jaké je moje oblíbené jídlo, kapela, herec atd…), abyste skutečně věděli, že to je váš přítel a ne pachatel.

por. Ing. Eliška Majerová
3. 12. 2021, 11:15

vytisknout  e-mailem