Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nález nebezpečné munice

JIČÍNSKO – Pyrotechnik na místě zajistil granáty a střelivo. 

Ruční granár RG -42Ruční granár RG -42V úterý 7. července přijali policisté z obvodního oddělení v Kopidlně oznámení o nálezu nevybuchlé válečné munice v katastrálním území obce Sekeřice.

Sedmačtyřicetiletý muž nalezl na okraji lesa několik desítek let starý ruční granát. Policisté po příjezdu na místo neprodleně učinili neodkladná bezpečnostní opatření a přivolali si na pomoc policejního pyrotechnika. Ten na místě zajistil a následně odvezl k odborné likvidaci celkem 13 kusů granátu RG 42 a malorážkové střelivo.

V souvislosti s uvedeným případem policisté opětovně upozorňují:

Při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub a lesních plodů, polodrahokamů v nalezištích, při orbě na poli i na dalších místech lze narazit na to, co hledáme, ale také na podezřelé předměty připomínající munici nebo zbraně. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice funkční. Tady hrozí nebezpečí nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí.

Co tedy poradit možným nálezcům?

  • s nalezeným předmětem, nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte
  • nález označte a oznamte policii
  • zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob
  • vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi)
  • respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn)

Co se děje na místě nálezu?
Když přijedou policisté na místo, prozkoumají okolí nálezu, zda na místě není větší množství  nevybuchlé munice a přivolají pyrotechnika. Než pyrotechnik přijede, označí prostor kolem nálezu tak, aby byl  znemožněn  přístup  dalším osobám.
Pyrotechnici ke každému  nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a  musejí  zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi.
V případě, že jde o nálezy na polích a v místech, kde nehrozí  nebezpečí  osobám ani  poškození majetku, jsou nálezy likvidovány  na místě, v ostatních případech se  odvážejí na bezpečné  místo a jsou likvidovány.

  • Na místě nálezu musí každý dbát pokynů policistů

Více preventivních informací naleznete v odkazu ZDE.

vytisknout  e-mailem