Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dostal smyk a narazil do stromu

NÁCHODSKO - Řidič letecky transportován do nemocnice. 

DN 11.5.2021 JaroměřDN 11.5.2021 JaroměřV úterý 11. května po 20. hodině se stala u Jaroměře vážná dopravní nehoda na silnici 1. třídy číslo 33. Šestadvacetiletý řidič jedoucí s osobním vozidlem značky Honda od obce Čáslavky na Jaroměř dostal po projetí levotočivé zatáčky smyk, při kterém přejel do protisměru a následně do příkopu, kde narazil do stromu. Při dopravní nehodě došlo k vážnému zranění řidiče a jeho spolujezdce. Oba byli předáni do péče lékařů, přičemž řidič byl letecky transportován do nemocnice.  Přítomnost alkoholu u řidiče vyloučili na místě policisté dechovou zkouškou. Z prvotního šetření vyplývá, že řidič ani spolujezdec nebyli za jízdy zřejmě připoutáni bezpečnostním pásem. V důsledku nehody vznikla hmotná škoda nejméně 80 tisíc korun. Příčina dopravní nehody a její veškeré okolnosti jsou v šetření náchodských dopravních policistů.

Jak se chovat při smyku?
Ne vždy je možné smyku zcela zabránit. Není na škodu si chování vozidla předem vyzkoušet na trenažéru nebo na jiných místech k tomu určených. Ať už se jedná o pohon zadní či přední nápravy je zapotřebí, aby před každou i zdánlivě jednoduchou zatáčkou řidič najížděl v co nejmenší rychlosti. Pokud už ke smyku dojde, stáhněte nohu z plynu a nebrzděte. V případně předního pohonu nápravy, kdy vozidlo nezatáčí, při sešlápnutém spojkovém pedálu se volantem pokuste vyrovnat vozidlo. U nápravy se zadním pohonem sešlápněte spojkový pedál a točte volantem na druhou stranu, než se pohybuje zadní část vozidla.

V případě, že ještě kdokoli váhá, zda-li „být připoután či nepřipoután“.
Policisté opakovaně a důrazně apelují na řádné užití zádržných systémů (tj. bezpečnostních pásů) během celé jízdy, neboť jedině tak je možné minimalizovat následky při případné dopravní nehodě. Dle zákona č. 361/2000 Sb. nejen řidič ale i: „přepravovaná osoba je povinna připoutat se za jízdy bezpečnostním písem, je-li jím sedadlo vybaveno“. Poutejte se rozhodně i v případě, že popojíždíte vozidlem několik metrů.

A proč jsou důležité bezpečnostní pásy?
Aby pásy nezpůsobily závažnější následky, než které by hrozily za normálních okolností, je důležité jejich správné umístění a nastavení. Musí tedy odpovídat konkrétní postavě. Obzvláště důležité je použití bezpečnostní pásů, pokud je sedadlo vybaveno airbagem, kdy nepřipoutání může mít fatální následky nejen pro nepřipoutaného, ale i pro jeho spolujezdce. Osoby menší než 150cm a lehčí než 36kg vždy umísťujte do odpovídající dětské autosedačky a řádně je připoutejte. Při nárazu i v nízkých rychlostech nejenže dochází k prudkému pohybu všeho, co není v dopravním prostředku pevně zajištěné, ale v horším případě i kohokoli živého.

por. Mgr. Miroslav Mervart
12.5.2021, 14:30

Odkazy do noveho okna

DN 11.5.2021 Jaroměř

DN 11.5.2021 Jaroměř 

Detailní náhled

DN 11.5.2021 Jaroměř

DN 11.5.2021 Jaroměř 

Detailní náhled

DN 11.5.2021 Jaroměř

DN 11.5.2021 Jaroměř 

Detailní náhled

DN 11.5.2021 Jaroměř

DN 11.5.2021 Jaroměř 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem