Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Americký voják opět v akci

JIČÍNSKO - Za lásku zaplatila skoro 400 tisíc korun. 

Od středy 4. srpna 2021, prověřují jičínští policisté oznámení od poškozené 59leté ženy z Jičínska, od které neznámá osoba, vydávající se za amerického vojáka, vylákala přes 369 571 korun.

Žena se s neznámou osobou - mužem, vydávajícím se za amerického vojáka, působícího na mírové misi v Iráku, seznámila v červnu letošního roku prostřednictvím jedné ze sociálních sítí. Muž z ní, pod záminkou uvolnění se z řad armády vylákal 17 020 USD. Ty poškozená zaslala ve dvou platbách. Když však po ní požadoval další platbu ve výši 18 520 USD, odmítla peníze zaslat a vše oznámila na policii. V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který pachateli, v případě jeho zjištění, hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Většina obětí se shoduje na tom, že vše vypadalo až příliš reálně, a proto je nenapadlo, že se jedná o podvod. Je však důležité si uvědomit, že se často jedná o celodenní "pracovní" náplň pachatele, někdy i celých organizovaných skupin. V té se navíc pachatelé neustále zdokonalují. Často navolávají nebo prostřednictvím sociálních sítí zkouší pod smyšlenými příběhy podvést, co největší množství lidí. Stejný systém přitom platí u mladých žen, které se na dálku zamilují do "vojáků či lékařů", seniorů, kteří chtějí pomoci svým "vnoučatům", i u dětí, kteří v nich najdou své "důvěrníky". Pachatelé vědí přesně jak zacílit, aby získali, co potřebují, jsou to totiž často mistři manipulace a podvodu. 

Policisté varují před seznamováním se prostřednictvím internetu. Při komunikaci v prostředí internetu je nutné být zvláště opatrný a ostražitý. Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti a bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu poměrně rychle a hlavně účinně lákat z těchto obětí peníze.

V této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi.  

Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, dodržujte následující rady:

·       dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu

·       dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí

·       protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky

·       pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty…

·       bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu

·       předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje

·       své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců

·     po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání….

DŮLEŽITÉ!

·       neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky

·       nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později zneužity k vydírání

por. Mgr. Lucie Konečná   
5.8.2021, 12:00hod.
 

vytisknout  e-mailem