Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Motocyklista ujížděl policistům

KRAJ VYSOČINA: Mladík neměl pro silný motocykl řidičské oprávnění 

Policistům na Jihlavsku ujížděl v úterý 9. července devatenáctiletý řidič na motocyklu značky Kawasaki. Při velmi rychlé a riskantní jízdě tak ohrožoval nejen svůj živit, ale také život svého o rok mladšího spolujezdce. Policejní hlídce ale neujel. V úterý dopoledne kolem desáté hodiny prováděla policejní hlídka z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dohled nad plynulostí a bezpečností v silničním provozu.

Policisté se služebním vozidlem v civilním provedení měřili dodržování nejvyšší povolené rychlosti na silnici II/602 v obci Loudilka. Kolem hlídky projel řidič motocyklu a na motocyklu seděl ještě spolujezdec. Motocyklista jel ve směru od Velkého Beranova na Řehořov Motocyklista projel kolem hlídky rychlostí 109 kilometrů v hodině, když nejvyšší povolená rychlost v obci je zde upravena dopravní značkou a je stanovena na 70 kilometrů v hodině.

Hlídka proto vyjela za motocyklem a dojela jej na silnici  II/602 u odboček na obce Luka nad Jihlavou a Kozlov. Motocyklista ale náhle výrazně zvýšil rychlost jízdy. Hlídka uvedla do činnosti systém výstražného světelného a zvukového zařízení a přední nápis STOP. Na to ale motocyklista nijak nereagoval a pokračoval dál v rychlé a velice riskantní jízdě. Jeho rychlost dosahovala více než 200 kilometrů v hodině, což bylo také vzhledem k tomu, že s ním cestoval na motocyklu ještě spolujezdec velice nebezpečné. Po chvíli motocyklista rychlost snížil, protože dojel pomaleji jedoucí nákladní vozidlo, ale na výzvu hlídky k zastavení motocyklu stále nereagoval. Po chvíli nákladní vozidlo předjel a vysokou rychlostí pokračoval dále v jízdě směrem na obec Řehořov. Hlídka pokračovala v pronásledování motocyklu a po celou dobu měla v činnosti zvláštní výstražné zařízení modré barvy a přední nápis STOP, včetně zvukového signálu. Motocykl měla hlídka po celou dobu jízdy na dohled.  Řidič s motocyklem následně zastavil na silnici II/602 u odbočky na obec Vysoké Studnice.

Policejní hlídka po zastavení řidiče motocyklu vyzvala, aby zanechal svého protiprávního jednání a sesednul z motocyklu. Řidič motocyklu uposlechl výzvy a policistům sdělil, ať se nezlobí, že zkusil ujíždět, ale když viděl, že policisté jsou neustále za ním, tak ujíždění zanechal. Řidiče policisté vyzvali k přeložení dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla na pozemních komunikacích a spolujezdec byl vyzván k prokázání totožnosti.  Řidič hlídce předložil řidičský a občanský průkaz, ale nepředložil osvědčení o registraci vozidla ani doklad o zákonném pojištění motocyklu.

Na dotaz hlídky, proč s motocyklem ujížděl, řidič uvedl, že nevlastní řidičské oprávnění pro danou skupinu motocyklů, což se potvrdilo v rámci následné lustrace. Řidič se podrobil dechové zkoušce, jejíž výsledek byl negativní. Negativní byl také výsledek provedeného testu na případnou přítomnost omamných a psychotropních látek.  Lustrací vozidla v dotazu kanceláře pojistitelů policisté zjistili, že k motocyklu není sjednáno zákonné pojištění odpovědnosti. Policisté všechny zjištěné přestupky zadokumentovali a věc předají do správnímu řízení místně příslušnému správnímu orgánu.

V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na silnicích v našem kraji celkem 2 281 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod zvýšil, a to o 288 dopravních nehod, což představuje zvýšení o čtrnáct procent. Policisté letos šetřili také dopravní nehody, při kterých mělo účast 50 motocyklistů.  Dva motocyklisté při nehodě zemřeli, jedenáct se těžce zranilo a 32 dalších se zranilo lehce. Bez zranění z nehody vyvázlo pouhých pět motocyklistů. Jeden motocyklista, který byl účastníkem nehody, byl v podnapilém stavu.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

11. červenec 2019

vytisknout  e-mailem