Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Krádeže zbraní ve Vrběticích – osm obviněných

ZLÍNSKO: Případ jsme předali na okresní státní zastupitelství. 

Vyšetřovatel krajské kriminální policie ukončil před několika dny vyšetřování případu krádeží poškozených zbraní z areálu muničních skladů ve Vlachovicích – Vrběticích a případ předal na Okresní státní zastupitelství ve Zlíně s návrhem na podání obžaloby. Sedm mužů a jednu ženu obvinil z trestného činu nedovolené ozbrojování, některé z osob navíc z trestného činu krádeže a podílnictví.  

První obvinění v této kauze padla už v červenci roku 2017, pár týdnů po tom, co policisté zjistili, že do vrbětického areálu někdo neoprávněně vnikl a poškozené a zrezivělé zbraně a jejich části, které prošly v roce 2014 výbuchy, odcizil. Vyšetřovatel tehdy obvinil dva muže z okresu Uherské Hradiště z trestného činu nedovolené ozbrojování.

Vyšetřování případu pokračovalo a krajští kriminalisté postupně zjistili, že do případu byly zapojeny další osoby. Na jaře 2018 vyšetřovatel rozšířil trestní stíhání dvou již obviněných mužů a zároveň obvinil dalších šest osob, které odcizené zbraně a jejich části od dvojice mužů kupovali, uváděli je do provozu a dál přeprodávali. Obvinění, mezi nimiž je i jedna žena, jsou ve věku od 24 do 55 let a jsou z okresů Uherské Hradiště a Vsetín. Všechny osoby jsou obviněny z trestného činu nedovolené ozbrojování, dva muži navíc z trestného činu krádeže a další dva muži a žena navíc z trestného činu podílnictví. Nejvyšší trest, který některým z obviněných hrozí, je až osmiletý trest odnětí svobody. Čtyři obvinění už byli v minulosti trestáni za majetkovou trestnou činnost, dva z nich jsou za krádež v podmínce.

Při domovních prohlídkách kriminalisté našli jak několik kompletních samopalů, tak i neúplné zbraně, části samopalů a náboje. 

Vrbětický muniční areál je velmi rozsáhlý areál, který se rozprostírá v nepřehledném a náročném terénu. Dva muži neoprávněným vniknutím do rizikové areálu, kde je stále ještě velké množství nevybuchlé a nestálé munice, velmi riskovali své zdraví a životy.

Policie ČR přijala v souvislosti s neoprávněným vniknutím do areálu opatření na úseku posílení fyzické i technické ostrahy areálu.

18. července 2018, mjr. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem