Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Krádeže v ulicích města objasněny

PROSTĚJOV - Partička uživatelů návykových látek byla obviněna. 


zajištěné věcizajištěné věciPolicisté Územního odboru Prostějov (obvodního oddělení Prostějov 1, oddělení hlídkové služby a služby kriminální policie a vyšetřování) odhalili a objasnili během ledna a února rozsáhlou majetkovou trestnou činnost, které se dopouštěla osmičlenná skupina v Prostějově. Šest mužů a dvě ženy ve věku od 21 do 38 let, všichni uživatelé drog a recidivisté, se společnými silami v různém složení, ale také jednotlivě, dopustili více než pěti desítek případů krádeží a způsobili přitom škodu přesahující 600 000 Kč. Na „výpravy“ se vydávali přibližně od poloviny září loňského roku do poloviny ledna roku letošního.

zajištěné věcizajištěné věciPoškozenými se stali majitelé sklepů, rodinných domů, garáží, zahradních chat a dalších různých objektů. Přísloví, že: „Příležitost dělá zloděje“ se v tomto případě potvrdilo několikrát, protože pachatelé často narazili na nezabezpečená a volně přístupná místa, což jim samozřejmě hrálo do karet a bez větší námahy se dostali tam, kam potřebovali. Jednalo se například o chodby bytových domů, různé přístřešky a jejich pozornosti neunikla ani neuzamčená vozidla. Pokud objekty jejich zájmu nebyly zrovna volně přístupné, pomáhali si různými páčidly a nářadím. Kradli především elektro a stavební nářadí, elektro kola, jízdní kola a elektrokoloběžky, sportovní vybavení, elektroniku a potraviny. Zmizel ale například i dětský kočárek, solární panel a šlapací tříkolka pro seniory. Po jedné takové noční výpravě zřejmě dostali hlad, protože se u jedné z prodejen potravin vloupali i do boxu s čerstvým pečivem a odnesli si 70 rohlíků a 4 chleby. Brali všechno, co mělo nějakou hodnotu a dalo se zpeněžit. Peníze, jakožto uživatelé návykových látek, potřebovali především na drogy a živobytí.
V lednu jsme již měli dostatek důkazů o jejich trestné činnosti a všichni, v té době ještě podezřelí, byli zadrženi na základě souhlasu státního zástupce a byly s nimi provedeny potřebné úkony. V ten samý den co byli zadrženi, byli provedeny dvě domovní prohlídky, při kterých bylo nalezeno přibližně 40 věcí pocházejících z jejich trestné činnosti a které jejich právoplatní majitelé postrádali. Mimo tyto věci jsme našli také cca půl kilogramu návykové láky - marihuany.

zajištěné věcizajištěné věciPo zadržení bylo proti všem zahájeno trestní stíhání a bylo jim sděleno obvinění z trestného činu krádež a z trestného činu porušování domovní svobody. Jeden z nich byl navíc obviněn z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní stíhání všech obviněných je vedeno na svobodě a dodržování zákonů jim není zrovna vlastní. Jaké tresty za výše popsanou činnost budou následovat, se dozví u soudu.

zajištěné věcizajištěné věciDo této skupiny není zahrnutý 42letý muž, ke kterému měli všichni obvinění blízko. Odkupoval od nich totiž kradené věci a prodával je dál, i když dobře věděl, jakým způsobem je získali a že nejsou jejich majitelé. Proto skončil na služebně, kde mu policejní komisař sdělil obvinění z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Zda skončí zkušený recidivista za mřížemi, o tom také bude rozhodovat soud. Dle trestního zákoníku mu lze uložit až čtyřletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Miluše Zajícová
2. března 2023

vytisknout  e-mailem