Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krádeže uměleckých děl v sakrálních objektech

Policie našla odcizená umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty. 

V letošním roce se podařilo policistům odboru pátrání Útvaru služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR nalézt několik uměleckých děl nevyčíslitelné hodnoty. Na rozdíl od jiných druhů majetkové trestné činnosti vznikají krádežemi uměleckých děl škody, které jsou ve svých konečných dopadech nenahraditelné. Nejedná se jen o hodnotu tržní, ale zejména historickou.  Další ztráty, které krádežemi vznikají, jsou způsobeny poškozením objektů nebo zdevastováním místa krádeže (např. zničení celého oltáře kvůli odcizení několika konkrétních dřevořezeb).
 
Velmi prudký nárůst krádeží uměleckých děl zejména ze sakrálních objektů začal po roce 1989. Jednou z hlavních příčin byl velký zájem zahraničních obchodníků o kvalitní díla a nízká úroveň zabezpečení většiny objektů.
 
Některá umělecká díla se i po mnoha letech policistům daří vypátrat a vracet vlastníkům. Pro úspěšné vypátrání předmětu je důležitý kvalitní popis a fotodokumentace předmětu.
 
V roce 2012 se policistům podařilo zajistit navrácení devíti uměleckých předmětů, v roce 2013 o dva více a za prvních sedm měsíců roku 2014 šest sakrálních uměleckých předmětů, ze kterých můžeme např. uvést:
- dřevěnou sochu sv. Víta z kostela sv. Františka Serafínského v obci Kováň (viz foto č. 1). Sochu pocházející z let 1761 - 1770 pachatelé odcizili v prosinci 2006. Policisté ji nalezli v listopadu 2013 v Rakousku a v červenci 2014 předali zástupcům církve.
- dřevěnou sochu Ježíše Krista Trpitele z kostela Nejsvětější Trojice v obci Říčky (viz foto č. 2). Sochu pocházející z roku 1800 pachatelé odcizili v září 1999. Policisté plastiku objevili v březnu 2014 na internetovém portálu v aukčním domě v italském Bolzanu a v  červenci 2014 převezli zpět do ČR a předali zástupcům církve.
- kovovou křtitelnici z roku 1572, původem z kostela Nanebevzetí Panny Marie v obci Bystřice (viz foto č. 3), odkud ji pachatelé odcizili v únoru 1994. Sakrálie byla nabízena v září 2013 v aukčním domě v německém Stuttgartu. V červnu 2014 ji policisté přivezli zpět do ČR a předali zástupcům církve.
 
 
 

24. července 2014
pplk. Mgr. Petra Strašilová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

foto č. 1 - socha sv. Víta

foto č. 1 - socha sv. Víta 

Detailní náhled

foto č. 2 - socha Ježíše Krista Trpitele

foto č. 2 - socha Ježíše Krista Trpitele 

Detailní náhled

foto č. 3 - křtitelnice

foto č. 3 - křtitelnice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem