Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádeže traktorů na jihu Čech

Jižní Čechy - Od počátku letošního roku jihočeští kriminalisté řeší celkem sedm případů krádeží zemědělských traktorů. (Hlasová schránka 974 221 116)  

Zejména v tomto ročním období zaměřují zloději svoji pozornost na krádeže zemědělských traktorů, pracovních strojů, ale i na jejich součásti. Právě na jaře a v průběhu léta je nasazení zemědělské techniky ze strany družstev, ale i drobných živnostníků v plném proudu. Zloději tak trochu spoléhají i na to, že přesun těžké techniky, ať už na přepravníku nebo po vlastní ose, nebude nikomu nápadný. Odstavené zemědělské traktory i stroje mizí z polí, areálů družstev a stavenišť ve dne i v noci. Podle odborníků je pro zloděje traktor mnohem lukrativnějším zbožím než třeba osobní automobil. Pořizovací cena zemědělského traktoru se podle výbavy pohybuje v řádu několika set tisíc korun a zloděj ho prodá samozřejmě tzv. pod cenou.
V loňském roce se jihočeským kriminalistům podařilo z celkového počtu 25 odcizených traktorů, objasnit případy dva. Nejvíce zemědělských traktorů výrobní značky Zetor zmizelo na Českobudějovicku (8), na Táborsku (6) a Prachaticku (5). Naší snahou je, tak jak policistům ukládá zákon, chránit majetek občanů a odhalit ty, kteří si ho neváží. Proto zejména v tomto období dopravní policisté v úzké spolupráci se svými kolegy z pořádkové policie zaměřují svoji pozornost na kontrolu přepravovaných zemědělských traktorů a tím se pokusí snížit riziko krádeží. O pomoc zároveň žádáme i Vás, širokou veřejnost. Buďte všímaví ke svému okolí a pokud zjistíte pohyb podezřelých osob, neprodleně kontaktujte Policii ČR na lince 158. Svojí včasnou informací tak můžete významně přispět k dopadení pachatele. V neposlední řadě policisté apelují také na majitele zemědělských traktorů. Z našich zkušeností totiž vyplývá, že ani oni si svůj majetek dostatečně nechrání. Možná nevěří, že traktor lze ukrást. Ovšem opak je pravdou.

komisař Jana Hlavínová, 23. března 2010, pisjc@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem