Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krádeže soch nevyčíslitelné hodnoty

Policisté opět zajistili navrácení soch do České republiky. 

V letošním roce kriminalisté odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR zajistili již 15 uměleckých přemetů, většinou pocházejících ze sakrálních objektů.
 
Například v tomto měsíci se jim podařilo do ČR navrátit dvě umělecká díla, jednalo se o:
-          dřevěnou sochu Sv. Jana Nepomuckého z 16. století, kterou pachatelé odcizili v roce 1992 z budovy památkového ústavu v Opavě,
-          dřevěnou sochu Sv. Vojtěcha, pocházející ze 17. století, kterou pachatelé odcizili z kostela Sv. Vavřince v okr. Chomutov v červnu 1994.
 
Policisté obě tyto sochy vypátrali v dubnu letošního roku v Rakousku, odkud je převezli zpět do České republiky a předali jejich majitelům.
 
Pachatelé, kteří se dopouštějí těchto krádeží si neuvědomují, že jejich počínáním  vzniká naší republice škoda nejen materiální, ale i morální. Dochází ke zcizování naši historie, která je nelegálně vyvážena do zahraničí. Další škody vznikají poškozením historických předmětů při jejich přepravě, neodborným zacházením a uložením. Nevratné škody působí laické pokusy zakrýt původ díla jeho dodatečnými úpravami, které podstatně změní jeho charakter. Z uvedených důvodů se tyto škody často nedají vyčíslit.
 

21. listopadu 2014
pplk. Mgr. Petra Strašilová
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR

Odkazy do noveho okna

Sv. Jan Nepomucký

Sv. Jan Nepomucký 

Detailní náhled

Sv. Vojtěch

Sv. Vojtěch 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem