Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádež vozidla cizincům nevyšla

TŘEBÍČSKO: Policisté pachatele bleskově dopadli 

Policisté velmi rychle dopadli dva cizince, kteří se v Moravských Budějovicích pokusili odcizit zaparkované vozidlo VW Golf v hodnotě přibližně 150 tisíc korun. Krádeže si všiml svědek, přivolal policii a policejní hlídka podezřelé, kteří se snažili z místa ujet, zadržela. Dva cizinci ve věku devětadvacet a čtyřiatřicet let byli obviněni ze spáchání trestného činu. Golf si převzal jeho majitel.

Případ pro policisty začal, když přijali v úterý 20. února po jedenácté hodině večer na tísňové lince 158 oznámení od svědka, který si všiml, že na ulici Šafaříkova se kolem zaparkovaného vozidla VW Golf pohybují dva podezřelí muži. Vnikli do automobilu a z jejich chování pojal svědek podezření, že se jedná o pachatele, kteří chtějí vozidlo odcizit. Navíc, když neznámí muži zaznamenali ruch ve svém okolí, snažili se místo okamžitě opustit, svědek proto běžel za nimi. Policejní hlídka obvodního oddělení Moravské Budějovice ihned po přijetí oznámení do lokality vyjela. Policisté byli na místě během chvilky a všimli si dvou běžících pachatelů, kteří nastoupili do již nastartovaného vozidla a odjížděli pryč zvýšenou rychlostí ve směru k ulici Tyršova. Hlídka okamžitě zareagovala a za ujíždějícím automobilem vyjela. Podezřelé vozidlo policisté ještě na ulici Šafaříkova zastavili a podezřelé zadrželi. V automobilu se nacházelo celkem pět osob, tři muži a dvě ženy, všichni cizinci. Podezřelí byli převezeni na obvodní oddělení k provedení nezbytných úkonů. Dále policisté zajistili věci, které měla osádka uložené ve vozidle a vzniklo u nich podezření, že byly použity ke spáchání trestné činnosti, jednalo se například o různé ruční nářadí.   

Místo, kde se pachatelé pokusili odcizit vozidlo VW Golf, policisté ohledali, zadokumentovali a zajistili stopy. Golf v hodnotě přibližně 150 tisíc korun si převzal jeho majitel. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvou cizinců. „Devětadvacetiletý a čtyřiatřicetiletý muž byli obviněni z přečinu krádeže spáchané ve spolupachatelství,“ řekla npor. Mgr. Miluše Vostalová, zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality s tím, že vzhledem k tomu, že činem mohla být způsobena větší škoda, hrozí obviněným trest odnětí svobody až na pět let. Oba cizinci byli již v minulosti za spáchanou trestnou činnost opakovaně soudně trestáni.

Oba muži jsou obviněni z toho, že na ulici Šafaříkova v úmyslu odcizit zaparkované vozidlo Volkswagen Golf vnikli do uzamčeného automobilu, pokusili se nastartovat a chtěli s ním odjet. Při tom byli ale vyrušeni svědkem, proto se oba obvinění muži dali na útěk, nastoupili do vozidla, ve kterém opodál seděli další tři cizinci, a všichni se poté snažili z místa ujet, v čemž jim bleskově zabránila hlídka moravskobudějovických policistů.

Oba obvinění muži byli po provedení všech nezbytných úkonů ze zadržení propuštěni a jsou dále stíháni na svobodě. Propuštěni byli také zbývající tři zadržení cizinci, muž a dvě ženy, kteří se na krádeži vozidla nepodíleli. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

26. února 2018   

vytisknout  e-mailem