Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádež videotechniky za miliony

Kriminalisté zadrželi dva muže, kteří jsou podezřelí z krádeže videotechniky za bezmála čtyři a půl milionu korun. 

Mnoho starostí filmovému štábu přidělali dva muži na konci srpna na Malostranském náměstí v Praze 1. V nočních hodinách se vloupali do jednoho z domů kde probíhalo natáčení a odcizili videotechniku za několik milionů korun. Nejprve si nezjištěným způsobem vystříhali díru v plotě a poté přelstili ostrahu objektu, aby se dostali dovnitř. Tvrdili, že jsou členy štábu a jdou si vyzvednout nějaké věci. V jejich rukou tak během několika málo minut skončila videotechnika jako například náhledové monitory, baterie, redukce a objektivy, mezi kterými dominoval objektiv, jehož pořizovací cena přesahovala tři a půl milionu korun. 

Kriminalistický technik na místě zajistil mnoho stop, které posléze vyhodnocovali kriminalisté z druhého oddělení Prahy I. Jedna biologická stopa vykazovala shodu s DNA profilem, který již byl evidován v policejní databázi. Rozpracováním celého případu a operativní činností zjistili možnou totožnost druhého pachatele a začali po podezřelých mužích okamžitě pátrat.  Koncem listopadu spadla klec a během dvou dnů skončili v poutech oba podezřelí. Když u výslechu zjistili, jakou hodnotu mělo odcizené vybavení, byli velmi překvapeni. Zalekli se a okamžitě kriminalistům řekli kam ho schovali a dobrovolně jim ho pak vydali. 

Odcizené věcí se tak skoro všechny vrátily majitelům a oba muži ve věku třicet a pětatřicet let jsou podezřelí ze spáchání trestného činu krádež, za kterým jim hrozí v případě odsouzení, s ohledem na výši škody, až osm let za mřížemi. 

por. Bc. Richard Hrdina - 19. prosince 2022

vytisknout  e-mailem