Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Krádež věcí z vozidla

Český Krumlov - Kaplice – Nechávat odemčený automobil se nemusí vždy vyplatit! 

Kapličtí policisté řeší od neděle případ odcizení věcí z vozidla. Majitel zaparkoval dne 27. dubna 2018 kolem páté hodiny odpolední osobní automobil tovární značky Dacia Duster v Šumavské ulici a neuzamčený jej opustil. Druhého dne kolem šesté hodiny odpolední se k automobilu vrátil a zjistil, že si nějaký lapka nenechal ujít příležitost a auto přes noc vykradl. Zloděj odcizil z plátěné tašky, která byla na sedadle za řidičem, koženou peněženku s platebními kartami, osobními doklady a s finanční hotovostí, dále odcizil mobilní telefon značky Samsung. Pachatel svým jednáním způsobil škodu odhadem za 1600 korun.

Policisté neustále varují, že automobil není trezor, ale zatím řada z nás tento slogan nebere dostatečně vážně. Své věci si musí každý člověk chránit především sám a svým obezřetným chováním nedávat zlodějům příležitost.

Při předcházení krádeží věcí z vozidel je třeba dodržovat několik zásad:

  • Neponechávat ve vozidlech rezervní klíče ani doklady.
  • Neponechávat na viditelných místech (sedadla, odkládací plochy vozu), ale ani v zavazadlovém prostoru cenné věci, jako jsou peněženky, kabelky, aktovky, elektronika a podobně.
  • Před odchodem od vozidla zkontrolovat uzavření všech oken, zavazadlového prostoru a uzamčení dveří. Pokud je vozidlo vybaveno elektronickým bezpečnostním systémem, je důležité zkontrolovat jeho funkčnost.
  • V žádném případě neponechávat klíčky v zapalování ani při krátkodobém vzdálení se od vozidla.

 Při uklízení nákupu do zavazadlového prostoru nikdy neodkládat své osobní věci na přední sedadlo odemčeného vozidla. Vždy si je ponechat u sebe, i když je to nepohodlné.

Pokud se občan setká s podezřelým chováním cizích osob u zaparkovaných vozidel, neměl by být netečný a měl by okamžitě kontaktovat policii na lince tísňového volání 158.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

2. května 2018

vytisknout  e-mailem