Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádež jízdních kol

HAVLÍČKOBRODSKO: Po pachateli policisté pátrají 

Havlíčkobrodští policisté prověřují případ krádeže jízdních kol, ke kterému došlo v době ze čtvrtka 22. března na pátek v obci Květinov. Dosud neznámý pachatel odcizil z volně přístupného pozemku dvě jízdní kola značek Scott a Lapierre Cross, která byla zaparkovaná u domu. Majiteli tak způsobil škodu kolem třiceti tisíc korun. Policisté místo činu ohledali, provedli šetření a vše zadokumentovali. Pachatel svým jednáním naplnil znaky skutkové podstaty trestného činu krádeže, za což mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Případ policisté nadále prověřují a po pachateli a odcizených kolech pátrají.

Krádeže jízdních kol jsou celoročním problémem. Byť tato trestná činnost výrazně narůstá v letních měsících, sezona cykloturistiky se již blíží. Na tuto sezonu se nepřipravují jen majitelé jízdních kol, ale také pachatelé krádeží kol. Ti využívají zejména nepozornosti majitelů kol, kteří je nechají bez dozoru a řádně je nezabezpečí proti odcizení. Ke krádežím jízdních kol dochází jak na veřejných a dobře viditelných místech, tak v prostorách domů, garáží, kůlen, zahrad, ale také ze střešních nosičů motorových vozidel. Pachatelé této trestné činnosti využijí každé příležitosti k odcizení, a to v jakoukoliv denní i noční dobu. Odcizené kolo je pro ně výhodným obchodním artiklem, za který velice rychle inkasují finanční hotovost, byť se ve většině případů jedná jen o zlomek jeho skutečné hodnoty.

V loňském roce došlo na Havlíčkobrodsku k devatenácti případům krádeží jízdních kol, z nichž policisté osm případů objasnili. Oproti roku 2016 došlo k poklesu o čtyři případy. Objasněnost se však zvýšila o téměř pětadvacet procent. Od začátku letošního roku policisté na Havlíčkobrodsku zaevidovali tři případy krádeží jízdních kol, z nichž dva případy objasnili.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

27. března 2018

vytisknout  e-mailem