Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Kradené BMW zastavili po osmdesáti minutách

LIBEREC - V půl třetí v noci bylo oznámeno odcizení osobního vozu BMW v Liberci. Za osmdesát minut již byl v moci policistů jak muž, který jej odcizil, tak i samotný vůz. 

V souvislosti  s případem oznámené krádeže osobního vozu BMW 330D v Liberci v ulici U Koupaliště již policisté zahájili úkony trestního řízení proti 30ti letému cizinci pro trestný čin podílnictví. A to na základě zjištěných skutečností, kdy zadržený muž, kterého policisté v kradeném vozidle pronásledovali, toto převzal již nastartované od další osoby a za finanční úplatu jej měl převézt přes Českou republiku do Polska. Za tento trestný čin vymezuje trestní zákoník trest odnětí svobody od dvou do šesti let nebo propadnutí majetku.

27. června 2017
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

_______________________________________________________________________________________________________________

V pondělí, krátce po půl třetí ráno, byla oznámena na linku 158 krádež osobního vozidla BMW v Liberci. Oznámení o události obdrželi všechny dostupné hlídky. Do 80 minut se policistům, ve spolupráci s organizovanou koordinací pronásledování operačníkem důstojníkem, podařilo zadržet pachatele i s kradeným vozem. Muž, kterým je 30letý polský státní příslušník, je v současné době v policejní cele a vozidlo zajištěné.

Rušné ráno měli policejní hlídky v Liberci poté, co na tísňovou linku policie oznámil muž odcizení svého sedm měsíců "starého" osobního vozu BMW z ulice U Koupaliště v Liberci. Událost předal operační důstojník okamžitě všem hlídkám, a to i poté, co se spojil s operátorem společnosti, u které si majitel vozu nechal zabudovat lokalizační zařízení.

Operační důstojník následně koordinoval veškeré informace o pohybu vozu s hlídkami v terénu, které prováděli opatření k zastavení vozu. Řidič s kradeným BMW nejprve ujížděl přes Stráž nad Nisou, Krásnou Studánku zřejmě dál na Polsko. Následně ale změnil směr jízdy na Liberec - Ostašov a Prahu. Na tuto situaci se již připravili policisté z Turnovska a následně i Hodkovic nad Mohelkou a s pomocí dvou nákladních vozidel vytvořili na silnici zátaras. Oběma se muž v kradeném vozidle vyhnul.

Následně na něho čekala ještě další překážka na vozovce, a to na silnici I/35 - na sjezdu k nákupnímu centru Makro. Tam jej měli zastavit hned dvě "překážky" na vozovce, a to kromě kamionu i zastavovací pás. Vše na místě velmi důsledně a s ohledem na bezpečnost dalších řidičů, korigovali i policisté, kteří nechali projet ještě asi pět vozidel, než se ve vysoké rychlosti přiblížil řidič s kradeným vozem. Poté okamžitě zastavovací pás rozvinuli. Řidič reagoval prudkým bržděním, následně s vozem zastavil, zapnul výstražná světla a zůstal sedět uvnitř. Policisté s namířenou střelnou zbraní několikrát řidiče vyzvali, aby vozidlo opustil, což následně udělal a lehl si na vozovku. Po zadržení jej převezli na policejní oddělení, kde kromě zjištění totožnosti provedli také orientační zkoušku na alkohol a další návykové látky. Dechová zkoušku na alkohol měl negativní, naopak pozitivitu vykazoval orientační test na psychoaktivní látky, a to konkrétně na látky typu amphetamin/methaphetamin.

30letý cizinec se v současné době nachází v policejní cele Územního odboru Liberec. Událostí se zabývá služba kriminální policie a vyšetřování, která zajišťuje důkazní materiál pro zahájení trestního stíhání zadržené osoby.  

26. června 2017
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem