Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení DPH - společná akce NCOZ a celníků

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) a příslušníci Celní správy ČR provedli v uplynulých dnech rozsáhlou operaci, při které zadrželi organizovanou skupinu osob, která měla od ledna 2016 do současné doby zkrátit daň z přidané hodnoty o více než 138 milionů korun. 

Hlavní organizátorka měla podle našich závěrů poskytovat účetní služby řadě společností, kdy jako součást služeb měla nabízet i snížení daňové povinnosti na základě zajištění fiktivní fakturace. K tomuto měla mít k dispozici řadu společností, které nevyvíjely žádnou činnost, a v některých případech měla zneužívat další společnosti, jimž vedla účetnictví. 

V rámci akce s krycím názvem VLAŠTOVKA byly na 16 místech celé České republiky provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Do akce bylo nasazeno 130 policistů a 150 celníků.

Kriminalisté obvinili 28 osob z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 240 odst. 1,2 písm. a) odst. 3 písm. a) trestního zákoníku, spáchaný ve formě spolupachatelství.

Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal na základě našeho podnětu návrh na vzetí do vazby u hlavní organizátorky trestné činnosti, který Obvodní soud pro Prahu 2 akceptoval. 

Prověřování této věci vedli příslušníci celní správy od ledna 2022. 

Při realizaci bylo rovněž provedeno rozsáhlé zajištění majetků obviněných osob ve výši téměř 112 milionů korun (nemovitosti, automobily, finanční prostředky, šperky a hodinky). Finanční šetření však dále pokračuje. 

Na případu s kriminalisty a celníky rovněž spolupracovala Finanční správa České republiky (zejména Finanční úřad pro hlavní město Prahu a Finanční úřad pro Středočeský kraj) a Finanční analytický útvar. 

V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavním organizátorům této trestné činnosti trest odnětí svobody až na 10 let. 
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej                    kpt. Ing. Martina Kaňková
NCOZ SKPV                                      Generální ředitelsví cel 
13. července 2023


 

Odkazy do noveho okna

Vlaštovka 1

Vlaštovka 1 

Detailní náhled

Vlaštovka 2

Vlaštovka 2 

Detailní náhled

Vlaštovka 3

Vlaštovka 3 

Detailní náhled

Vlaštovka 4

Vlaštovka 4 

Detailní náhled

Vlaštovka 5

Vlaštovka 5 

Detailní náhled

Vlaštovka 6

Vlaštovka 6 

Detailní náhled

Vlaštovka 7

Vlaštovka 7 

Detailní náhled

Vlaštovka 8

Vlaštovka 8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem