Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení DPH - návrh na obžalobu 3 osob

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) navrhli podat obžalobu na tři fyzické osoby z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se škodou cca 85 milionů Kč. 

Obvinění (jeden občan České republiky a dva cizinci) měli v období let 2017 - 2020 uskutečňovat zdanitelná plnění spočívající v nákupu zboží, zejména spotřební elektroniky, v jiných členských státech EU bez DPH, které následně prostřednictvím české právnické osoby a jejích internetových portálů dodávali tuzemským zákazníkům. Skutečný prodej zboží měli zastírat smluvním vztahem nájemním, kdy zaplacenou cenu deklarovali jako kauci, která však nepodléhá DPH. Následně měli před správcem daně se záměrem neuhradit daň z přidané hodnoty tvrdit, že se nejedná o prodej zboží, ale o jeho nájem, čímž měli zatajit skutečnou daňovou povinnost vyplývající z pořízení zboží z jiného členského státu a jeho následného dodání na tuzemský trh.
   
Tímto jednáním měli zkrátit daň z přidané hodnoty ve výši cca 85 milionů Kč (vedle zkrácené vlastní daně ve výši 78 milionů Kč měli vylákat i nadměrný odpočet DPH ve výši cca 7 milionů Kč).

Trestní stíhání osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným trest odnětí svobody až na 10 let. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předložen na Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Případ byl řešen pracovní metodou Daňová Kobra ve spolupráci s Finanční správou ČR. 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej 
NCOZ SKPV
10. srpna 2023 

vytisknout  e-mailem