Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení daní za 100 milionů korun

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) provedli v pondělí 18. listopadu 2013 rozsáhlou operaci, která se týkala krácení DPH při obchodování s betonářskou ocelí. V rámci této akce bylo zadrženo 11 osob. Zároveň kriminalisté na 59 místech České republiky provedli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor (převážně v Moravskoslezském kraji a v Praze). 

Podle závěrů policistů ÚOKFK měla být trestná činnost páchána prostřednictvím uměle vytvořeného řetězce obchodních společností. Ty v letech 2011 - 2013 v České republice, na Slovensku a v Polsku prováděly obchody s betonářskou ocelí. Firmy si zboží měly vzájemně přeprodávat a to s úmyslem neplnit své daňové povinnosti a neoprávněně získávat daňové výhody (nárokování odpočtů DPH a uplatňování osvobození od DPH). Jednáním zástupců obchodních společností měla být České republice způsobena škoda ve výši cca 100 milionů korun. Kriminalisté však předpokládají, že daňový unik bude ještě vyšší.
 
Vzhledem k rozsahu celé akce byla organizace zásahu velice náročná. Při samotné realizaci případu bylo nasazeno více než 200 kriminalistů ÚOKFK a přes 100 policistů z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, společně s Celním úřadem pro Olomoucký kraj, se podílelo i na týlovém zabezpečení celé akce. Na případu od počátku s kriminalisty spolupracovali pracovníci Finanční správy ČR. 
 
Celkem 12 osob je obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby popřípadě pro pomoc k tomuto trestnému činu. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na 10 let. Devět obviněných osob je stíháno vazebně.
 
V rámci realizace případu došlo k zajištění majetku v hodnotě cca 50 milionů korun (např. 10 milionů korun v hotovosti, 5 milionů korun na bankovních účtech či nemovitostí).
 
Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
21. listopadu 2013
 
 
Pod článkem jsou k dispozici 2 videa z realizace

vytisknout  e-mailem