Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kontroly u vodních ploch

SUŠICKO - Policisté se zaměřují na vodní cesty a vůdce plavidel. Preventivní rady pro občany, kteří se pohybují se u řek, rybníků i koupališť. 

Policisté na Sušicku se zapojili do bezpečnostního opatření „VODA 2018“. V průběhu letních měsíců se v rámci tohoto opatření zaměřují na protiprávní jednání osob, kteří se pohybují na vodních cestách a plochách a řídí malá plavidla.

Na Sušicku se policisté z obvodního oddělení zaměřili na vodní cestu konkrétně na řeku Otavu. Kontrolovali vodácká tábořiště a autokempy na teritoriu oddělení např. v Anníně, Novém Městečku, Dobršíně a Sušici. Dohled vodáckého tábořiště v  Sušici prováděli policisté ve spolupráci se strážníky městské policie.

Policisté se v rámci kontrolní činnosti orientovali na kontrolu vodáků, vůdců malých plavidel a zda neužili alkoholické nápoje nebo návykové látky i na další přestupkové jednání.

Bezpečnostní opatření proběhlo v uvedených lokalitách v letošních letních měsících dvakrát, ale policisté v rámci výkonu služby opakovaně kontrolují uvedená místa i v rámci zajištění veřejného pořádku a předcházení majetkové trestné činnosti.

Podle zákona číslo 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě

Vůdce plavidla nebo člen posádky plavidla se dopustí přestupku tím, že v rozporu se zákonem upravujícím opatření k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami:

1. vede plavidlo nebo vykonává činnost spojenou s plavbou ve stavu, ve kterém je jeho schopnost k vedení nebo k vykonávání uvedené činnosti ovlivněna požitím alkoholu nebo užitím jiné návykové látky, nebo

2. při vedení nebo obsluze plavidla se odmítne podrobit lékařskému vyšetření ke zjištění, zda není ovlivněn požitím alkoholu nebo užitím jiné návykové látky.

Při akci bylo zkontrolováno čtrnáct vůdců plavidel, u kterých byly dechové zkoušky s negativními výsledky.

Policistka z oddělení tisku a prevence předávala vodákům plastová ochranná pouzdra k uložení dokladů nebo mobilních telefonů.  Policisté vodáky preventivně upozorňovali i na zabezpečení dokladů a dalších věcí.

Preventivní rady:

Většina  návštěvníků přijíždí na Šumavu různými dopravními prostředky z celé republiky i jiných států.   Každý občan  má  u sebe osobní doklady, finanční   hotovost   a   jiné   cennosti   a    řeší- „jak ochránit tyto předměty“ - ponechat věci ve vozidle, nosit při sobě nebo jaké jsou další možnosti?

Policie nedoporučuje návštěvníkům popisované věci zanechávat v automobilech, ve stanech či na koupalištích, protože volně odložené mobilní telefony, fotoaparáty,  kabelky s osobními doklady,  jsou terčem útoků pachatelů, kterým ke krádeži postačí někdy jen malá chvilková nepozornost majitelů.  

V  letním   období   mnoho  občanů   dává  přednost  stanování  v  autokempech, tráví volný čas na koupalištích, u rybníků a řek, za účelem koupání a jiných sportovních aktivit.   

Jak ochránit své věci:

  • peníze  a doklady  uschovejte  odděleně na několika místech, i přímo na těle (ledvinky, bezpečnostní peněženky)
  • při vzdálení se od svých věcí můžete zabezpečit věci pomocí prostředků osobní ochrany -  připnout na  kabelky i jiná  zavazadla
  • požádat důvěryhodnou osobu a navzájem si ohlídat majetek
  • pokud  jsou  v  areálech  uzamykatelné  bezpečnostní  schránky, využijte  těchto  služeb a  cennosti zde uschovejte
  • ve svých automobilech neukládejte na viditelných místech žádné hodnotné předměty ani tašky
  • jízdní kola  nezanechávejte  bez dozoru a použijte lankový zámek, pro případ odcizení si poznamenejte výrobní  číslo jízdního kola  i značku
  • ve stanech - doklady a peníze nedávejte na snadno dostupná místa.

nprap. Ladmanová Dana

10. srpna 2018

Odkazy do noveho okna

Voda 2008 Kt-6

Voda 2008 Kt-6 

Detailní náhled

Voda 2018 Kt-5

Voda 2018 Kt-5 

Detailní náhled

Voda 2018 Kt-4

Voda 2018 Kt-4 

Detailní náhled

Voda 2018 Kt-3

Voda 2018 Kt-3 

Detailní náhled

Voda 2018 Kt-2

Voda 2018 Kt-2 

Detailní náhled

Voda 2018 Kt-1

Voda 2018 Kt-1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem