Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kontroly prodeje pyrotechniky v Praze

Policie v Praze dnešním dnem završila sérii namátkových kontrol prodeje zábavné pyrotechniky. 

Kontrolám prodejen a živnostenských provozoven se policisté spolu s pracovníky ČOI, úředníky živnostenských odborů a hasiči věnovali už od začátku adventu a s blížícím se koncem roku svou činnost ještě zintenzivnili.

V celkovém součtu zkontrolovali několik desítek provozoven a stánků a zjistili celou řadu nedostatků. Ve valné většině se jednalo o nedostatečné označování pyrotechnických výrobků a absence návodů k použití v českém jazyce. Mezi nabízeným zbožím kontroloři v několika případech zaznamenali i pyrotechnické výrobky 4. třídy, která je určena výhradně do rukou profesionálů s příslušným oprávněním. Toto oprávnění naprostá většina prodejců doložila.

Nečekané překvapení zažili kontroloři ve čtvrtek 29. prosince v jedné z kamenných prodejen v Malešicích. V tomto prostoru měli vietnamsky hovořící prodejci uskladněno nadlimitní množství pyrotechniky. Jednalo se tak o několikanásobné překročení povoleného množství.

Zcela jiný případ zaznamenali kolegové o dva dny dříve v tržnici SAPA. Zdejší obchodníci skladovali pyrotechniku v rozporu s bezpečnostními pravidly a nedoložili platné kolaudační rozhodnutí.

Četná porušení zákonných povinností zjistili i hasiči, kteří se setkali s nedostatky na úseku požární ochrany např. chybějícími hasicími přístroji nebo prošlým potvrzením o revizi elektrického vedení a spotřebičů.

Konkrétním prodejcům byly na základě zjištěných pochybení uděleny sankce v podobě zákazu prodeje pyrotechniky nebo výzvy k odstranění nedostatků pod hrozbou peněžitého trestu.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová – 30. prosince 2016

Odkazy do noveho okna

Kontroly foto

Kontroly foto 

Detailní náhled

Kontroly foto

Kontroly foto 

Detailní náhled

Kontroly foto

Kontroly foto 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem