Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontroly na hranicích

MS kraj - dočasné znovuzavedení kontrol - informace 

Aktualizace k 2.2.2024

Od počátku znovuzavedení opatření na hranicích se Slovenskou republikou do konce tohoto opatření jsme zkontrolovali přes 400 tisíc osob a přes 164 tisíc vozidel.   Zajistili jsme celkem 276 osob při nelegální migraci, zejména Syřanů. Řešili jsme 18 případů převaděčství. Převaděčům kriminalisté sdělili podezření či obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.   Zajištění migranti byli vráceni zpět na Slovensko.

Aktualizace k 31.12.2023

Od počátku znovuzavedení opatření na hranicích se Slovenskou republikou jsme zajistili celkem 268 osob při nelegální migraci. Řešili jsme 17 případů převaděčství. Převaděčům kriminalisté sdělili podezření či obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.   Zajištění migranti byli vráceni zpět na Slovensko.

Aktualizace k 16.11.2023

Od počátku znovuzavedení opatření na hranicích se Slovenskou republikou jsme zkontrolovali přes 163 tisíc osob a zajistili  jsme celkem 261 osob při nelegální migraci (z toho krátce před půlnocí 21 osob v dodávkovém vozidle). Zadrželi jsme 16 převaděčů, kterým kriminalisté sdělí či sdělili podezření či obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.  Někteří jsou stíháni vazebně a u některých bylo rozhodnuto o vazbě soudní. Zajištění migranti byli vráceni zpět na Slovensko.

mjr. Jiroušková Pavla

Aktualizace k 30.10.2023

Od počátku znovuzavedení opatření na hranicích se Slovenskou republikou jsme zkontrolovali přes 80 tisíc osob a zajistili  jsme 230 osob při nelegální migraci. Zadrželi jsme 15 převaděčů, kterým kriminalisté sdělili podezření či obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.  Někteří jsou stíháni vazebně a u některých bylo rozhodnuto o vazbě soudní. Zajištěným migrantům byl odepřen vstup a byli vráceni zpět na Slovensko.

Aktualizace k  23. 10. 2023

Od počátku znovuzavedení opatření na hranicích se Slovenskou republikou jsme zkontrolovali přes 63 tisíc osob a zajistili  jsme 182 osob při nelegální migraci. Zadrželi jsme 11 převaděčů, kterým kriminalisté sdělili podezření či obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.  Někteří jsou stíháni vazebně a u některých bylo rozhodnuto o vazbě soudní. Zajištěným migrantům byl odepřen vstup a byli vráceni zpět na Slovensko.

Konkrétní případy: Ve vozidle bylo 30 migrantů. Rovněž ve vlacích jsou osoby bez oprávnění vstupu a pobytu v ČR

V neděli 22. října 2023 krátce po 18. hodině kontrolovali policisté z odboru cizinecké policie našeho krajského ředitelství na hraničním přechodu Mosty u Jablunkova na Frýdecko-Místecku vozidlo. Zjistili, že v automobilu se kromě řidiče nachází dalších 30 osob. Policisté všechny cizince zajistili a provedli náležité úkony. Jednalo se o muže, Syřany, kteří neměli oprávnění vstupu a pobytu na území naší republiky. Na základě této pobytové kontroly odepřeli policisté z odboru cizinecké policie vstup všem cizincům. Co se týká řidiče vozidla, frýdecko-místečtí kriminalisté obvinili ciince z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

Kontroly probíhají také ve vlacích. V sobotu 21. října 2023 v podvečerních hodinách zjistili policisté ve vlaku ve stanici Český Těšín na Karvinsku tři cizince, kteří nepředložili řádné doklady opravňující je ke vstupu a pobytu v České republice. Cizince, konkrétně Syřany, policisté zajistili a po provedených dalších úkonech jim zamítli vstup a realizovali navrácení na Slovensko.

por. Mgr. Soňa Štětínská

Aktualizace k  18. 10. 2023

Od počátku znovuzavedení opatření na hranicích se Slovenskou republikou jsme zkontrolovali přes 43 tisíc osob, zajistili  142 osob při nelegální migraci. Zadrželi jsme 9 převaděčů, kteým kriminalisté sdělili podezření či obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.  Někteří jsou stíháni vazebně a u některých bylo rozhodnuto o vazbě soudní. Zajištěným migrantům byl odepřen vstup a byli vráceni zpět na Slovensko.

V souvislosti s nelegální migrací policisté v okrese Bruntál zajistili 25 osob

Dopravní policisté zastavili v dopoledních hodinách dne 17. října 2023 v obci Zátor dodávku. Při kontrole zjistili, že řidič převáží 12 osob, běženců. Řidič byl zadržen a osoby ze Sýrie byly  zajištěny.

O několik desítek minut později jsme přijali oznámení, že v Branticích u místní firmy mělo z vozidla dodávkového typu vystoupit větší množství osob, zřejmě migrantů. Policisté okamžitě vyjeli na místo.  Proběhla pátrací akci, při které jsme nalezli 13 osob, převážně občanů Sýrie. Zadrželi jsme také v obci Brantice řidiče, který měl migranty převážet.

Se zadrženými řidiči jsou činěny úkony trestního řízení, jelikož jsou podezřelí z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.  U zajištěných 25 osob proběhne readmise na Slovensko.

mjr. Pavla Jiroušková

18. 10. 2023

Aktualizace k  12. 10. 2023

Včera v odpoledních hodinách jsme zajistili 20 osob (vše muži ze Sýrie) při nelegální migraci a zadrželi dva převaděče. Jeden se snažil ujet, a tak museli policisté speciální pořádkové jednotky použít zastavovací pás. Toto opatření zamezilo dalšímu újezdu vozidla a řidič byl následně zadržen. Zajištěným osobám byl odepřen vstup a byly vráceny na Slovensko. Převaděči jsou nyní řešeni v rámci trestního řízení.

Celkově jsme v rámci opatření zkontrolovali necelých 27 tisíc osob a přes 8900 vozidel. Zajistili jsme 120 migrantů a 7 převaděčů.

mjr. Pavla Jiroušková

12. října 2023

Aktualizace 5. 10. 2023

Při kontrolách zadrženo dalších 37 migrantů.

V podvečerních hodinách dne 4. 10. 2023 jsme v prostoru bývalého hraničního přechodu zastavovali dodávkové vozidlo, jehož řidič se snažil policejní kontrole vyhnout a ujet.  Po několika metrech bylo vozidlo policisty dostiženo, řidič spolu s dalšími osobami  vyskočil z auta a začal utíkat. Utíkající osoby, v celkovém počtu pěti, byly policisty dostiženy a zajištěny. V dodávce se nacházelo dalších 21 migrantů ( z toho 4 děti). Policisté nyní se všemi činí úkony a zjišťují, která osoba vozidlo řídila.

 Dne 5. 10. 2023 jsme zajistili v krátké době za sebou v Mostech u Jablunkova dvě osobní  vozidla, ve kterých řidiči převáželi migranty. Celkem se jednalo o 7 osob.  Řidiči – převaděči byli zadrženi a jsou podezřelí z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Se zadrženými řidiči pracují kriminalisté a činí s nimi procesní úkony. 

Další 4 migranty jsme zajistili při kontrole mezinárodního vlaku (dva dospělé a dvě děti).

K poslednímu, v této chvíli zastíhanému, případu „převaděčství“, který je řešen třineckými kriminalisty došloprvní říjnový den v katastr Mosty u Jablunkova.Řidič nereagoval na znamení k zastavení, hlídku objel a začal ujíždět směrem na Třinec. Policisté jej začali pronásledovat. Řidič se snažil ujíždět, kličkoval s vozidlem, přejížděl z jednoho jízdního pruhu do druhého a hrozilo převrácení automobilu. Po zastavení z vozidla utekl a byl zadržen hlídkou v křovinatém prostoru. V nákladovém prostoru vozidla se nacházelo 18 osob. Řidič byl kriminalisty obviněn ze zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a zločinu obecného ohrožení. Kriminalisté podali podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby, který byl akceptován jak státním zástupcem, tak soudem a trestní stíhání je vedeno vazebně. Cizinci hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

mjr. Jiroušková Pavla

5. 10. 2023

Kontroly na hranicích – dočasné znovuzavedení

V souvislosti se dočasným znovuzavedením kontrol na státní hranici se Slovenskou republikou jsme přijali opatření, do kterého jsou zapojeny na dvanáctihodinovou směnu přes pět desítítek policistů zejména z našeho krajského ředitelství, ale  výpomoc máme i z Olomouckého kraje a z Ředitelství  služby cizinecké policie.  V Moravskoslezském kraji kontroly probíhají na  čtyřech hraničních přechodech silničních, jednom železničním a také jsme na dalších vytipovaných místech v rámci hranice se Slovenskou republikou.  Kontrolujeme tedy celý úsek hranice flexibilním způsobem.

Na rozdíl od minulého roku zde neplatí jakékoliv omezení, hranici je možné překračovat kdekoliv nejenom na vybraných hraničních přechodech.

Na některých hraničních přechodech jsou přítomni také příslušníci Celní správy, kteří zde případně participují našim policistům při výkonu služby, a to při případné kontrole nákladních vozidel.

Krátce po znovuzavedení kontrol, několik málo minut po půlnoci, jsme zajistili na hraničním přechodu Šance dodávku s 19 migranty – jednalo se o 16 mužů a tři děti. Řidič, který ještě před policejní kontrolou zastavil vozidlo a z místa utekl. I přes pátrací akci se jej prozatím nepodařilo vypátrat.   

                                                                                                                    

4. října 2023  

mjr. Pavla Jiroušková 

Odkazy do noveho okna

kontroly

kontroly 

Detailní náhled

kontroly

kontroly 

Detailní náhled

kontroly

kontroly 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem