Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontroly mysliveckých lovů v plném proudu…

Ms kraj: Policisté kontrolují doklady, zbraně a provádějí dechové zkoušky 

V těchto měsících je aktuální rovněž myslivecké a lovecké téma. Od počátku listopadu, stejně jako v předchozích letech, tak moravskoslezští policisté provádějí kontroly na mysliveckých lovech.

Kontroly jsou v kompetenci odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského ředitelství. Policisté jsou od počátku listopadu po dobu tří měsíců v podstatě každý týden, především o víkendu, v terénu a realizují kontroly. Na co se zaměřují? 
Policisté kontrolují doklady nutné kdržení a nošení zbraně – jedná se o zbrojní průkaz, zbrojní průvodní list, evropský zbrojní pas, průkaz zbraně, lovecký lístek a doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu práva myslivosti. Nedílnou součástí kontrol tvoří rovněž tzv. dechové zkoušky, tedy kontrola dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek při nošení zbraně nebo jakékoliv manipulaci se zbraní před nebo v průběhu lovu.  Třetí základní kontrolovanou oblastí je technický stav používaných zbraní.

Aktuální kontrola proběhla dnes v Ostravě - Nové Bělé. Zde působí již více než sedm desítek let Myslivecký spolek Nová Bělá, který aktuálně čítá několik desítek členů (včetně pár žen). K lovu bylo dnes (nejen z tohoto sdružení) připraveno, zástupkyně něžného pohlaví nevyjímaje, 32 střelců, 16 honců a samozřejmě také psi, kterých bylo 7. Po zahájení akce představiteli spolku seznámili policisté přítomné s obsahem kontroly. Doklady ke zbraním a samotné zbraně kontrolovali policisté u všech osob, dechové zkoušky byly povedeny namátkově u několika myslivců. Po ukončení akce nezbylo než konstatovat, že ani dnes policisté nezjistili žádné nesrovnalosti či pochybení, rovněž přístroj vykázal u všech provedených dechových zkoušek „0“.


V letošním roce provedli policisté v kraji prozatím celkem 63 kontrol mysliveckých lovů. Zkontrolovali 1 147 myslivců s tím, že nebylo zjištěno žádné porušení zákona. V loňském roce bylo provedeno celkem 101 kontrol v kraji a zkontrolováno 1 698 myslivců; byl zjištěn jeden lovec na Opavsku, který byl při kontrole pod vlivem alkoholu.  
Pro doplnění uvedu, že kontroly na mysliveckých lovech nejsou jedinou činností policistů odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Ve zkratce - tato služba vykovává správu ve věcech zbraní, střeliva, munice, pyrotechnického průzkumu a nakládání s bezpečnostním materiálem drženými individuálními subjekty. Pracoviště služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vydávají kromě jiného zbrojní průkazy, muniční licence a evropské zbrojní pasy, povolují přepravu zbraní, střeliva a munice. Registrují zbraně a vydávají povolení k nabývání, držení nebo nošení zbraní. Vydávají povolení k provozování střelnic nebo povolení k vystavování zbraní a střeliva. Organizují zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu.
 

Dále, kontrolují dodržování povinností vyplývající ze zákona o zbraních například u držitelů zbrojních licencí a provozovatelů střelnic. Provádějí rovněž kontroly na sportovních střeleckých soutěžích, kulturních či společenských akcích, kde je na programu střelba (divadelní představení nebo rekonstrukce historických bitev).
Veřejnost si dozajista pamatuje proběhlé amnestie na zbraně střelivo. I tato záležitost se přímo dotýkala policistů současného odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál. Občané odevzdali stovky zbraní, přičemž doplním, že každá zbraň musela projít rukama specialistů – balistiků z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. 

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 7. prosince 2019

 

vytisknout  e-mailem