Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kontroly honů začínají

J.Hradec – V loňském roce zkontrolovali policisté z OSZBM 23 honů. 

Jelikož je myslivecká sezóna na samém začátku, začnou policisté z Územního odboru Jindřichův Hradec, z Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, ale i policisté z obvodních oddělení, kontrolovat  myslivce před započetím honu.  

Jelikož prevence  není nikdy dost   kontrolují policisté zda myslivci nepožili alkohol,  zda mají v pořádku potřebné doklady jako zbrojní průkaz, průkaz zbraně,  lovecký lístek a pojištění. Rovněž kontrolují, zda nejsou na honu přítomny děti do 15 let věku. Z preventivních důvodů je vhodný reflexní oděv tzv. honců, kdy samozřejmě není vůbec žádoucí, aby si někdo z účastníků honu oblékl maskáčový oděv, jelikož poté může splynout s přírodou a být snadným  terčem možného úrazu. 

Je zakázáno střílet zvěř z poloautomatických nebo automatických zbraní se zásobníkem schopným pojmout více než dva náboje!  V průběhu honu je velmi důležitá správná manipulace se zbraní, střílet je vždy nutno  z leče ven, nikoli dovnitř. Po ukončení honu je opět potřeba dodržet správné uložení zbraně. V dnešní době by měl mít  každý myslivec doma zbraň vhodně  zabezpečenou nejlépe v trezoru. Rozhodně nelze zbraň pověsit například doma na věšák přímo v předsíni a nechat ji tak  svému osudu.

Na kontrolu honů se specializují  právě  policisté z  Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, kteří zkontrolovali v loňském roce 2017  celkem 23 honů. V  jednom případě nadýchal držitel zbrojního průkazu, myslivec, alkohol do jedné promile. Věc byla policisty  z OSZBM vyřešena příkazem  na místě.    

Příkazem na místě mohou policisté přestupci uložit pokutu až do výše 5 000 korun. Ve správním řízení je pak pokuta mnohem vyšší.  

por. Mgr. Bc. Hana Millerová,jh.pis@pcr.cz

4. září 2018

vytisknout  e-mailem